Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Kuvano vino u nekoliko varijanti
Recepti: Kuvano vino (foto: Istetiana / Shutterstock)
Recepti: Kuvano vino (foto: Istetiana / Shutterstock)

Kuvano vino u nekoliko varijanti

Kuvano vino je topli alkoholni napitak koji spremamo kad je zima. Sličan je, ali komplikovaniiji za spremanje, naglo prokuvani grog ili bola sa rumom.

Zanimljivo je da prilikom zagrevanja vina mogu da se otkriju i nedostaci koji se u hladnom piću ne primećuju. Zato, kad se sprema kuvano vino, ne bi trebalo da je ono najjeftinije.

I još dva saveta: vino nikako ne sme da provri i nikako ga ne kuvajte u aluminijumskim posudama, jer one mogu da mu promene ukus.

Kuvano vino se sprema ovako…

U osmini litre vode prokuvajte 60 gr šećera, četvrt štapića cimeta, tri karanfilića i koru od pola limuna. Procedite i pomešajte ih sa vinom koje ste pažljivo ugrejali do vrenja, ali niste dozvolili da provri. Kuvanom vinu možete da dodate i malo soka od limuna ili sok od pomorandže.

Francusko kuvano vino… sprema se od bordoa i cimeta, a za aromu dodajte nastrugan muskatni oraščić i lovorov list.

Morski pas… umesto crnog vina upotrebite belo i u zavisnosti od toga da li je vino kiselo ili ne, dodajte sok od limuna. Aroma je ista kao u osnovnom receptu.Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Negus… spremite od porta (pola vino, pola voda) i dodajte nastrugan muskatni oraščić i nastruganu koru od limuna.

Kuvano vino sa medom… crno vino ugrejte do tačke vrenja sa 150 gr meda, malo štapića od cimeta i dve kriške limuna.

Kuvano vino kao lek… sprema se tako što prvo karamelizuje kašika šećera pa se doda malo vode da se rastopi, a onda još jedna kašika šećera. Vino zagrejte da ne provri. U čašu sipajte i kašičicu bibera i dodajte malo cimeta. (Možete da dodate i lovor.) Dok pijete, ne udišite isparenja.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.