Naslovna » Izlasci » Akcije » Mart – mesec frankofonije 2021
Mart - mesec frankofonije u Srbiji
Mart - mesec frankofonije u Srbiji

Mart – mesec frankofonije 2021

I ove godine u Srbiji biće obeležen mart – mesec frankofonije, a posebno 20. mart – Dan frankofonije koji se proslavlja u 88 država.

Raznim događajima članice Međunarodne organizacije frankofonije ističu bogatstvo i vitalnost francuskog jezika i frankofonih kultura.

Frankofonija – zajedničko kulturno prostranstvo

Škole, gimnazije i univerziteti u Srbiji broje više od 100.000 učenika francuskog jezika. U Srbiji postoje četiri katedre za francuski jezik i sedam dvojezičnih francusko-srpskih odeljenja. Oko 700 mladih iz Srbije studira u Francuskoj, koja svake godine dodeljuje tridesetak stipendija.

Šire gledano, frankofonija – to su 300 miliona žena i muškaraca koji govore isti jezik, francuski, na pet kontinenata. U narednih trideset godina broj frankofonih će se najverovatnije utrostručiti, te će francuski tako postati drugi ili treći svetski jezik (8% populacije u 2025. u odnosu na sadašnjih 3%).

Ovogodišnji mesec frankofonije biće poseban, s obzirom na sve veće zalaganje srpskih vlasti u korist frankofonije. Krajem novembra prošle godine saopšteno je da Srbija, koja od 2018. ima status pridruženog člana, želi da postane punopravna članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Mart 2021. – jedan drugačiji mesec frankofonije

Mesec frankofonije 2021. razlikovaće se u odnosu na prethodne i po tome što će zbog zdravstvene krize mnoge ambasade, kulturne i školske ustanove biti sprečene da organizuju događaje za široku publiku.

Uprkost ovim ograničenjima, organizatori će se potruditi da istaknu, online ili uživo, uz poštovanje propisanih mera, bogatstvo i potencijal francuskog jezika.

Tako će tradicionalno takmičenje „Frankofona pesma“, čije je finale do sada bilo organizovano u Nišu, ove godine biti organizovano online na Instagramu, a nosiće naziv „Pevam na francuskom„. I ove godine postojaće dve kategorije takmičara – juniori i seniori, a članovi žirija koji će ih ocenjivati biće Bojan Zulfikarpašić, kao i prvi savetnici ambasada Švajcarske i Tunisa.

Ambasada Maroka predstaviće 15. marta poslednji roman pisca Mahi Binebina. Ambasada Kanade organizovaće okrugli sto na temu pisanja u multikulturalnim sredinama sa književnicom Kim Tui Li. Ambasada Egipta organizuje 24. marta seminar o mirovnim misijama u frankofonim zemljama.

Pored ovih, predviđeni su još brojni događaji u okviru meseca frankofonije. Kompletan program biće dostupan od 1. marta na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Mesec frankofonije 2021. započeće virtuelnim Danom otvorenih vrata Francuskog instituta u Srbiji (online, 1. mart 2021, od 9.00 do 17.00).

Tog dana svi zainteresovani pozvani su da se priključe i direktno saznaju sve o časovima francuskog u Francuskom institutu. Moći će da izaberu virtuelnu salu u skladu sa svojim potrebama za učenjem francuskog jezika. U naznačeno vreme čekaće ih profesor Francuskog instituta, sa svojim bivšim i sadašnjim učenicima i odgovarati na sva njihova pitanja. Bliža obaveštenja o ovome pronaći ćete na ovom linku.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.