Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Preminuo Đorđe Balašević

Preminuo Đorđe Balašević

Kantautor i pisac Đorđe Balašević preminuo je od upale pluća izazvane virusom korona u Kliničkom centru Vojvodina, preneo je RTS.

Đorđe Balašević (1953-2021) rođen je u Novom Sadu, bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a od 1982. godine solista. Objavio je 14 albuma, glumio u nekoliko televizijskih serija i filmova, za koje je pisao i muziku. Napisao je četiri romana (Tri posleratna druga, Dodir svile, Jedan od onih života i Kao rani mraz).

Bio je poznat kao veliki kritičar Miloševićevog režima, a dok je zemlja bila pod sankcijama, uzeo je slovenačko državljanstvo. Takođe, bio je ambasador dobre volje visokog komesarijata UN za izbeglice. Posle 2000. godine nije se javno politički eksponirao do 2008, kada je učestvovao u predizbornoj kampanji Borisa Tadića.

Održavao je godinama koncerte u Sava centru, a jedan od najčuvenijih koncerata održao je 24. maja 2013. na Kalemegdanu.

Krajem 2019. godine preživeo je infarkt i ugrađeni su mu stentovi. Oboleo je od virusa korona u februaru 2021. Iako je bio na kućnom lečenju, zdravstveno stanje mu se pogoršalo pa je prebačen na Infektivnu kliniku KCV. Posle tri dana, preminuo je 19. februara 2021, od posledica upale pluća prouzrokovane virusom korona.