Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » „Vučić & SNS korona skupovi“ opet pune kovid ambulante
Beleške jednog penzionera: "Vučić & SNS korona skupovi" opet pune kovid ambulante (foto: Robert Kneschke / Shutterstock)
Beleške jednog penzionera: "Vučić & SNS korona skupovi" opet pune kovid ambulante (foto: Robert Kneschke / Shutterstock)

„Vučić & SNS korona skupovi“ opet pune kovid ambulante

„Vučić & SNS korona skupovi“ opet pune kovid ambulante. I kao po nekom nepisanom pravilu niko ih i ne spominje, a porast novoobolelih pravda se opuštanjem.

Doktor Predrag Kon dodaje i – britanskim sojem virusa koji se brže širi.

Desetak dana posle velikog skupa na Savskom trgu u Beogradu kriva na korona-grafikonu krenula je „uzbrdo“. I samo što smo, kako kažu stručnjaci, „zaravnili krivu na visokom nivou“, redovi za pregled u kovid ambulantama su opet veliki.

Ova slika se za poslednjih gotovo godinu dana, koliko već traje pandemija, treći put ponavlja a niko od zvaničnika ni reč da prozbori o mogućem uzročniku povećanog broja novozaraženih virusom korona.

Jeste da smo drugi u Evropi i prvi u regionu po broju vakcinisanih na sto stanovnika, jeste da primamo čestitke iz sveta za snalažljivost u nabavci vakcina, ali smo sasvim bespotrebno postali i lideri u regionu po broju novoobolelih u jednom danu. Zato mi sve ovo liči na onu narodnu o kravi koja daje mnogo mleka, a onda se ritne i sve iz karlice prospe…

Navijači, političari, kupoholičari, partijaneri…

Podsećam da je Krizni štab 10. juna prošle godine dozvolio da desetine hiljada navijača bude na fudbalskom „večitom derbiju“ između Partizana i Crvene zvezde. Na stadionu je, po izveštajima medija, bilo između 25.000 i 30.000 gledalaca, a po izjavi organizatora „samo“ 15.803. Povećan broj novozaraženih nije uzbudio Krizni štab, jer uzlazna kriva nije smela da omete zakazane izbore na kojima je SNS ubedljivo slavio.

To slavlje je nastavljeno okupljanjem pobednika, koalicionih partnera i fanova u sedištu SNS-a. Tog 21. juna igralo se kolo, mnogi od prisutnih nisu nosili maske, među njima i predsednik SNS-a. Epilog je poznat, nekoliko visokih zvaničnika se razbolelo, a brojka onih manje poznatih slavljenika koji su se zarazili ostala je za javnost nepoznata. Tek mnogo kasnije stigle su izjave i pravdanja epidemiologa da su ovi skupovi bili vrlo rizični.

A onda je 27. novembra osvanuo i „crni petak“. Ljudi, uglavnom mlađi, željni brendiranih „krpica“ po znatno nižoj ceni nagrnuli su u tržne centre. Još se nije bilo ni smrklo, a u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom i sutradan u pisanim medijima krenula je orkestrirana kritika trgovaca i kupaca koji ne brinu o svom i tuđem zdravlju i koji svojim ponašanjem pospešuju pandemiju!

Kada je prošao period inkubacije brojke novozaraženih nisu porasle koliko su očekivali i najavljivali kritičari „crnog petka“.

Elem, kako je jačao drugi tj. treći talas korone (zavisi kome kako odgovara), tako su jačala upozorenja da budemo odgovorni prema sebi i drugima, da nosimo maske, a jačala je i kontrola poštovanja mera Kriznog štaba koji je potpuno izgubio autoritet u narodu.

Brojke su vrtoglavo rasle i dostigle su cifru od 9.000 novozaraženih u jednom danu, u kovid bolnicama gotovo da nije bilo mesta, a specijalizovane klinike su prestale da primaju „svoje“ bolesnike jer su uključene u „crvenu zonu“.

Krajem prošle i početkom ove godine drugi (ili treći) talas korone je počeo da jenjava, stigle su i pompezno dočekane prve količine vakcina, kriva na kovid grafikonu je krenula nizbrdo.

Novinske stupce počele su da pune vesti o prekinutim „korona žurkama“, sudije za prekršaje su sve češće kažnjavale čak i organizatore kućnih slavlja. Epidemiolozi, političari i novinari su horski pozivali građane da u krugu porodice obeleže krsne slave jer svako veće okupljanje može opet da bude povod da kriva krene uzlaznom putanjom.

I to je dalo rezultate: broj onih koji se leče o bolnicama je danas manji od 4.000; u mnogim klinikama, isključenim iz kovid sistema, ponovo primaju „svoje“ pacijente, umrlih je sve manje, kao i onih na respiratorima…

A onda…

Uz masovnu vakcinaciju, nade da ćemo pobediti koronu bile su sve izvesnije. A onda je, bez i jedne reči upozorenja i protivljenja, najavljeno svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji.

Na Svetog Savu u Beograd su pristizali iznajmljeni SNS autobusi sa fanovima željnim spektakla. Nekoliko hiljada ljudi, mnogi njih bez maski, sjatilo se da vidi spomenik srpskom velikanu i da uživo čuje predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića.

I ne samo oni, na trgu i oko njega bilo je i 850 „specijalaca“ koji su bili zaduženi za bezbednost predsednika, jer su, kako kažu zvaničnici, „službe“ imale saznanja o mogućem pokušaju atentata.

Srećom, sve je prošlo u miru osim što je danas, desetak dana posle inkubacije, broj zaraženih virusom korone porastao.

Naravno, analizirajući ove brojke dr Predrag Kon, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dr Branislav Tiodorović, ministarka Darija Kisić Tepavčević i ostali članovi medicinskog dela Kriznog štaba sada kažu da nema opuštanja, da je kriva na korona grafikonu ipak na visokom nivou, da mere ostaju…

Tu je i upozorenje da su pred nama praznici koji nose rizik da se brojke novozaraženih opet povećaju i da, kako stvari sada stoje, neće biti gledalaca na utakmici Zvezda – Milan.

I opet, treći put, svi oni ne kažu ni reč o skupu na Savskom trgu i o Vučiću & SNS-u kao uzročnicima jačanja pandemije.

Zato na kraju i (retoričko) pitanje: da li je moguće da je poltronstvo jače od struke i da je predizborna kampanja važnija od zdravlja čak i svojih pristalica i glasača? ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u ‘Politici’. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.