Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Beograd za početnike: Osmomartovski razgovor – „Čudesna sudbina Jelisavete Načić“
Jelisaveta Načić
Jelisaveta Načić

Beograd za početnike: Osmomartovski razgovor – „Čudesna sudbina Jelisavete Načić“

Novi online serijal razgovora „Beograd za početnike“ biće nastavljen epizodom „Čudesna sudbina Jelisavete Načić“ u ponedeljak, 8. marta 2021. od 19.00.

Posvećen je jednoj od najodvažnijih žena naše istorije, prve u mnogo čemu. Zato 8. marta, na Dan žena, koji je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, tj. borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca pričaće se o Jelisaveti Načić.

Ona je prva Srpkinja koja je upisala i završila arhitekturu na beogradskoj Velikoj školi, u prvoj generaciji studenata (u trenutku kada je svega 7% žena u Srbiji pismeno); ona je prva ženi koja se zaposlila u državnoj službi (iako nije služila vojni rok, što je bio uslov); žena koja je svojim radom, individualnošću i integritetom bila trn u oku patrijarhalnoj srpskoj sredini na kraju 19. i početkom 20. veka.

Bila je prva žena arhitekta u Srbiji, i jedna među prvima u Evropi u tom, do tada zanimanju rezervisanom za muškarce. Pre nešto više od 100 godina, Jelisaveta Načić je projektovala neke od simbola Beograda, kraj kojih prolazimo svaki dan. Zahvaljujujući njoj, Beograd je od musave orijentalne čaršije počeo da liči na modernu evropsku prestonicu.DuB - vinjeta: Online program

Ostavila je Beogradu prvu modernu školu, prve stambene zgrade na Balkanu, prvi Institut za tuberkulozu u Srbiji, uređivala je Kalemegdan i Terazije kao glavni gradski arhitekta (prvi kog je Beograd imao), projektovala je crkve što žene nikada do tada (a ni danas) nisu radile. Beograd i Srbija odužili su joj se zaboravom.

Ljubav svog života upoznala je u logoru u Prvom svetskom ratu i na tako strašnom mestu rodila devojčicu. I to u 39. godini života.

Beogradska čaršija nije gledala blagonaklono na ljubav Srpkinje i Albanca, iako su njega, Luku Lukaja, zvali „Albanac koji je voleo Srbe“. Voleli su se do kraja života. No njihovi koreni su ih i u smrti razdvojili – ona je sahranjena na pravoslavnom, on na katoličkom groblju.

Novi „Beograd za početnike“ – info

  • Vreme: ponedeljak, 8. mart 2021. od 19.00
  • Naziv: Čudesna sudbina Jelisavete Načić
  • Online mesto: kliknite na YouTube kanal ili Facebook stranicu Centra za kulturu Grocka
  • Gošća: Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
  • Domaćica: Smiljana Popov, autorka tv serijala „Beograd za početnike“

(danubeogradu.rs)