Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred i 2021. godine
Elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred (foto: Pixabay)
Elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred (foto: Pixabay)

Elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred i 2021. godine

Elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred omogućeno je roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima i ove godine na portalu eUprava.

Termin za testiranje i upis deteta u prvi razred osnovne škole može da se zakaže onlajn, pokretanjem usluge eZakazivanje, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Dovoljno je da roditelj, posle obavljenog lekarskog pregleda, elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu.

Termini za testiranje biće raspoloživi od 1. aprila do 31. maja 2021, a kreiraće ih ovlašćena lica u osnovnim školama.

Prilikom dolaska u zakazani termin, radi testiranja i upisa deteta, nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronskim putem, po službenoj dužnosti.

Elektronsko zakazivanje termina još efikasnije i lakše

Ove godine olakšan je rad ovlašćenim licima, jer će se podaci iz aplikacije eZakazivanje preuzimati u eUpis, pa neće biti dodatnog ručnog unosa podataka.

Prošle godine je uslugu elektronskog zakazivanja termina iskoristilo gotovo 36.000 roditelja, a 64.724 učenika je upisano putem aplikacije eUpis.

Kad roditelj ili drugi zakonski zastupnik deteta pokrene uslugu, koja je dostupna kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi i popuni osnovni set podataka i klikne na dugme Zakaži.

Kada se ode s detetom na zakazani termin za testiranje i upis, nije potrebno da prilaže dokumenta jer će ih škola pribaviti elektronskim putem po službenoj dužnosti, i to:

  • izvod iz matične knjige rođenih;
  • uverenje o prebivalištu;
  • uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa;
  • potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu – lekarsko uverenje (izuzetak je samo lekarsko uverenje ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara).

Ukoliko roditelj ili drugi zakonski zastupnik ima dodatna pitanja i nedoumice u vezi sa zakazivanjem termina, može se obratiti kontakt centru na broj telefona: 011/7350-557.

Telefonska podrška dostupna je od danas, 22. marta, i tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 8.00 do 15.00, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eU.

Za upis u osnovne škole ove godine stasalo je 66.864 dece. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.