Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nedelja poezije u „Kreativnom centru“
Nedelja poezije u "Kreativnom centru"
Nedelja poezije u "Kreativnom centru"

Nedelja poezije u „Kreativnom centru“

Svetski dan poezije biće obeležen i ovog proleća, 21. marta, a ustanovio ga je UNESKO 1999. godine.

Svrha ovog dana jeste promocija čitanja, pisanja i objavljivanja poezije širom sveta, ali i „davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima“.

Poezija za decu je posebno važna jer ona, po rečima profesora književnosti i pesnika za decu Simeona Marinkovića, „objedinjava reči, melodiju, slike i dramsku igru. S njom se korača, diše, radi i ona nam je najbliža duši“.

Poezija podstiče unapređenje verbalne inteligencije kod dece. Slušajući pesme, deca usvajaju nove termine, ali i kroz stihove i rimu uče nova značenja reči koje su im već poznate. Učenje pesmica napamet odmalena stimuliše razvoj govora – deca time stiču osećaj za ritam, uče da pravilno izgovore reči i bogate svoj rečnik.

Na taj način takođe vežbaju svoje pamćenje, ali i uče da se igraju rečima i jezikom, što potpomaže razvoj mašte i kreativnosti, ali i omogućava deci da se zabave i nasmeju – a to je važna osobina dobre knjige za decu.

U susret Svetskom danu poezije, koji se obeležava 21. marta, izdavačka kuća Kreativni centar pripremila je posebnu akciju koja važi na njihovom sajtu – 11 odabranih knjiga poezije biće na posebnom popustu od 30% do 21. marta 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.