Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: U slavu kraljici
Novi filmovi u bioskopima: U slavu kraljici
Novi filmovi u bioskopima: U slavu kraljici

Novi filmovi u bioskopima: U slavu kraljici

Serija „Damin gambit“ na gruzijski način! Tako filmofili opisuju novi film „U slavu kraljici“ koji će se prikazivati u bioskopima od 11. marta 2021.

Gruzijsko-austrijsko-srpski dokumentarac je na prošlogodišnjem izdanju Filmskog festivala Slobodna zona proglašen Najboljim filmom glasovima publike. Rediteljka filma je Tatija Škirtladze.

Šta je fascinantno u ovom filmu?

Sve šahistkinje koje su bile svetske prvakinje od početka 60-ih do raspada Sovjetskog Saveza bile su iz Gruzije!

Prateći isprepletane biografije None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joselijani, koje su donele revoluciju u ženski šah i postale ikone sovjetske emancipacije, autorka nam daje uvid i u život u SSSR-u, i u život šahistkinja, prati promenu narativa u kom je šah muški sport i dokumentuje uticaj na život, pre svega žena u Gruziji, koje su ove četiri šahovske ikone imale.

Film je nastao u periodu izmedu 2018. i 2020. godine, a naratorka u filmu je, tada još živa, čuvena srpska šahistkinja i novinarka Milunka Lazarević, koja svojim sećanjima i britkim komentarima daje verodostojno svedočanstvo o ovom fenomenu ženske šahovske dominacije.

Originalni naslov i prevod na srpski: Glory to the Queen / U slavu kraljici. Početak prikazivanja filma: 11. mart 2021. Dužina trajanja filma: 82 minuta. Države i godina prikazivanja: Austrija, Gruzija, Srbija / 2020. Žanr: dokumentarni. Pojavljivanja: Nona Gaprindashvili, Nana Ioseliani, Nana Alexandria. Rediteljke: Tatia Skhirtladze, Anna Khazaradze.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.