Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Ogromno zagađenje u Beogradu: Vazduh koji dišemo je opasan, neophodna su konkretna rešenja
Zagađenje u Beogradu: Uskoro će ovo biti najviša zgrada u Beogradu (foto: Nemanja Nikolić)
Zagađenje u Beogradu: Uskoro će ovo biti najviša zgrada u Beogradu (foto: Nemanja Nikolić)

Ogromno zagađenje u Beogradu: Vazduh koji dišemo je opasan, neophodna su konkretna rešenja

Prethodnih nekoliko dana sve merne stanice, i zvanične državne i one koje su postavljali građani, detektovale su ogromno zagađenje u Beogradu.

Zagađenje je veliko i u drugim gradovima Srbije.

– Veliki broj građana nam se javio i žalio da otežano diše. Voleli bismo da je ovo incident ili izolovani slučaj, ali nije, ovo je deo perioda koji za veliki broj naših gradova traje više od 100 ili čak i 150 dana godišnje kada je vazduh opasan. Ovo dugotrajno izlaganje zagađenju ostavlja ozbiljne posledice po naše zdravlje – saopštili su iz pokreta Ne davimo Beograd.

Različita istraživanja pokazuju da od posledica zagađenja godišnje umre od sedam do 12 hiljada građana. Izloženost zagađenju dovodi se u vezu sa nizom bolesti, od kardiovaskularnih i respiratornih, preko dijabetesa i demencije, do fertiliteta, leukemije kod dece i raka pluća. Troškovi lečenja onih koji imaju respiratorne probleme, a takvih je oko milion u Srbiji, mere se milijardama evra.

Ovim povodom, članovi Ne davimo Beograd održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili stručnjaci Dragana Đorđević, naučna savetnica Instituta za hemiju tehnologiju i metalurgiju i Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta, kao i Radomir Lazović, predstavnik pokreta Ne davimo Beograd.

Pored termoelektrana, individualnih ložišta, spalionice u Vinči i saobraćaja, trovači vazduha deluju i na daljinu, poput novootvorene livnice u Bariču, a vetar u Beograd zagađenje donosi i iz smederevske železare, termoelektrane u Obrenovcu, kao i iz drugih delova Srbije, rekla je Dragana Đorđević i dodala:

– S jedne strane kada duvaju zapadni vetrovi stiže nam to zagađenje, a s druge strane kada duvaju jugoistočni i istočni vetrovi stiže nam zagađenje iz Smedereva, Kostolca, Drmna pa čak i iz Bora.

Eksperti su dovoljno govorili, sada je vreme za dela, smatra Vladimir Đurđević.

– Sad je, što se mene tiče, korak na onima koji treba da donesu neka rešenja, implementaciju određenih politika i na njima treba da bude pritisak da li se te politike sprovode, da li su efikasne i ako nisu efikasne da dođe do neke promene stanja u tom smislu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.