Naslovna » Izlasci » Sport » U Beogradu: Košarkaški kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju
Košarkaški kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre (foto: Darko Stojanović / Pixabay)
Košarkaški kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre (foto: Darko Stojanović / Pixabay)

U Beogradu: Košarkaški kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju

Košarkaški kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da bude održan u Beogradskoj areni ili Dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Od 29. juna do 4. jula 2021. plan je da šest ekipa igra na turniru u Beogradu, najavili su gradonačelnik dr Zoran Radojičić i predstavnici Košarkaškog saveza Srbije.

Na turniru će učestvovati reprezentacije Dominikanske Republike, Portorika, Senegala, Italije, Filipina i Srbije.

Narednih nedelja će biti donesena odluka o lokaciji održavanja turnira u zavisnosti od epidemioloških mera.

Gradonačelnik je rekao da se nada da će proaktivnim pristupom organizaciji turnira sve proći u najboljem redu i da ćemo spremni dočekati gostujuće reprezentacije.

– U skladu sa epidemiološkim merama ćemo organizovati i prisustvo publike, ali ćemo obratiti pažnju i na vakcinisane građane. Verujem da će se situacija smiriti i da će prisustvovati optimalan broj ljudi u publici – zaključio je Radojičić.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Zlatko Bolić zahvalio je gradonačelniku jer je pokazao otvorenost da pomogne koliko je to moguće.

– Olimpijski kvalifikacioni turnir je velika manifestacija, pored svih ostalih, koja nas očekuje ovog leta, ali verovatno i najbitnija jer samo pobednik ide na Olimpijske igre. Imaćemo šest ekipa koje će biti podeljene u dve grupe, a pobednik grupe ide dalje. Nadamo se da će epidemiološka situacija dozvoliti da bude do 50 odsto publike prisutno i da imamo pravi ambijent domaćeg terena – rekao je Bolić.

Kako je naveo, sportisti imaju svoje termine za treninge i obavljaju svoje trenažne procese kako je i planirano, a imaju i redovna takmičenja.

– U slučaju da se neki igrač zarazi, ulazi u kovid protokol i određen period provodi u izolaciji, a pri povratku na teren mora da prođe rigorozne medicinske kontrole. Takođe, svi reprezentativci moraju da prođu medicinski test i kovid protokole. Očekujemo da će u terminu odigravanja olimpijskog kvalifikacionog turnira za muškarce u Beogradu biti većina igrača iz NBA, osim igrača iz Evro lige, i da će to biti najjača reprezentacija koja će se okupiti u tom momentu – zaključio je Bolić. (Beoinfo)