Naslovna » BG servis » Košenje travnatih površina u Beogradu
Košenje travnatih površina u Beogradu (foto: JKP "Zelenilo - Beograd")
Košenje travnatih površina u Beogradu (foto: JKP "Zelenilo - Beograd")

Košenje travnatih površina u Beogradu

Košenje travnatih površina u Beogradu započeli su danas, 12. aprila 2021, zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću „Zelenilo – Beograd“.

Košenje travnatih površina je najobimniji posao u delatnosti kojom se bavi ovo preduzeće, a traje od marta do oktobra meseca. Ukupna površina travnjaka u gradu o kojoj brigu vodi JKP „Zelenilo-Beograd“ prostire se na više od 2000 hektara.

U saopštenju „Zelenila“ istaknuto je da se u punom kapacitetu kose zelene površine svih kategorija širom Beograda, kako bi sugrađanima obezbedili prijatan boravak napolju sa početkom toplih prolećnih dana.

Sa košenjem u višim kategorijama, parkovima i parterima se započelo krajem prošlog meseca, dok je košenje travnatih površina koje se nalaze u stambenim naseljima, započeto od aprila. Košenje se vrši prema tačno utvrđenoj dinamici.

  • Na Paliluli košenje se vrši u naselju Borča 2, na Zvezdari u naselju Lipov lad, Denkova bašta i Mirijevo.
  • Na Voždovcu je u toku košenje stambenog naselja Banjica 1, a kose se i zelene površine u ulici Vojvode Stepe.
  • Na opštini Rakovica je košenje u toku u naselju Vidikovac i u Novom skojevskom naselju.
  • Na opštini Savski venac kose se površine u ulicama Vase Pelagića, Andre Nikolića, Dinarskoj i naselju Topčidersko brdo.
  • Na Čukarici se kosi naselje Cerak vinogradi i Univerzitetsko naselje.
  • Na Novom Beogradu kosači se trenutno nalaze u Blokovima 11c, 9a, Bloku 4, 64, 70a i u 2. mesnoj zajednici u naselju Bežanijska kosa.
Košenje travnatih površina u Beogradu (foto: JKP "Zelenilo - Beograd")
Foto: JKP „Zelenilo – Beograd“

Površine koje su svrstane u prvu kategoriju, a to su najznačajniji parkovi i parteri, kose se od 10 pa čak do 21 put. Parkovske površine šireg centra grada, svrstane su u drugu i treću kategoriju, i one se kose od sedam do devet puta. Skverovi i zelenilo duž saobraćajnica, koje pripadaju četvrtoj kategoriji kose se sedam puta godišnje, dok površine koje pripadaju stambenim naseljima su svrstane u petu kategoriju, i delimično uređene površine koje pripadaju šestoj kategoriji kose se od pet do deset puta godišnje, u zavisnosti od potreba.

Na košenju je svakodnevno angažovano u proseku 160 radnika „Zelenila“ sa neophodnom mehanizacijom-multifunkcionalnim vozilima, trimerima, kosačicama i zglobnim traktorima.

Poslednjih godina preduzeće je dosta ulagalo u obnavljanje mehanizacije koja se koristi za košenje travnjaka, tako da ima najsavremenije kosione uređaje u regionu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.