Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Upis dece u prvi razred osnovne škole za 2021/22. školsku godinu
Upis dece u prvi razred osnovne škole (foto: Pixabay)
Upis dece u prvi razred osnovne škole (foto: Pixabay)

Upis dece u prvi razred osnovne škole za 2021/22. školsku godinu

Danas, 1. aprila 2021, počeo je upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu. Upis traje do 31. maja.

Roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za testiranje i upis deteta u prvi razred osnovne škole, pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je tim povodom da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem.

„Na ovaj način, uštedeli smo roditeljima vreme i novac i pružili im potrebnu podršku u ovom važnom trenutku“, istakao je on i ukazao na to da su već prve nedelje roditelji zakazali termin za približno 14 odsto budućih prvaka.

Dovoljno je da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu.

Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem:

  • izvod iz matične knjige rođenih,
  • uverenje o prebivalištu,
  • uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i
  • potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini, a zvanični podaci RZS-a o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Škole mogu da vrše upis i posle 31. maja 2021.

Ukoliko roditelj ima dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina, može se obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broj telefona 011/7350-557 od 8.00 do 15.00.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.