Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Hristos vaskrse! Srećan Uskrs!
Hristos vaskrse! Srećan Uskrs! (foto: Pixabay)
Hristos vaskrse! Srećan Uskrs! (foto: Pixabay)

Hristos vaskrse! Srećan Uskrs!

Hristos vaskrse! Srećan Uskrs! Svim vernicima koji proslavljaju današnji praznik, redakcija portala Dan u Beogradu, čestita Uskrs.

Patrijarh Porfirije služiće na Uskrs, 2. maja 2021. od 9.00, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save, objavila je Srpska pravoslavna crkva.

Za ovaj praznik pozdravlja se sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Uskrs ili Vaskrs je suština hrišćanskog učenja i označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

Za Crkvu vaskrsenje Hristovo predstavlja „obnavljanje ljudske prirode, presazdanje ljudskog roda, življenje eshatološke realnosti“.

Vaskrsenje znači i početak novog duhovnog života u hrišćanskom iskustvu.

Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, među kojima je i Srbija, obeležavaju Vaskrsenje Hristovo. Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzijska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Prema predanju, u subotu po raspeću na krst su došli prvosveštenici i fariseji kod Pilata da traže od njega da postavi stražu ispred Hristovog groba, jer su se plašili da će neko od Hristovih učenika ukrasti njegovo telo i da će tako narod poverovati da je Isus vaskrsao, kao što je i najavljivao.

U nedelju je, po verovanju, Hristos vaskrsao iz mrtvih, pošto je njegov grob ostao prazan i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Vaskrsenje Isusa Hrista je temelj hrišćanstva i sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela.

Na istini da je Hristos vaskrsao zasniva se i nada hrišćana u sopstveno vaskrsenje.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.