Naslovna » Izlasci » Jubilarni 10. Maj mesec matematike – M3: Formula umetnosti
Maj mesec matematike - M3: Formula umetnosti
Maj mesec matematike - M3: Formula umetnosti

Jubilarni 10. Maj mesec matematike – M3: Formula umetnosti

Jubilarnu manifestaciju, deseti Maj mesec matematike – M3, organizovaće od 10. do 31. maja 2021. Centar za promociju nauke.

U saradnji sa Matematičkim institutom SANU, CPN obeležava desetogodišnjicu najveće nacionalne naučnopopularne manifestacije.

Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Naučni klub Beograd, Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, pešačku zonu Knez Mihailove i Matematički institut SANU.

Tema jubilarnog M3, pod sloganom „Formula umetnosti“, počiva na međusobnoj zavisnosti umetnosti i matematike.

Inspiracija je pronađena tokom nedavnog obeležavanja stogodišnjice Ajnštajnove teorije relativnosti, koja je zahtevala novu fiziku i nove matematičke proračune kako bi se prostor i vreme doveli u neraskidivu vezu. Na ovaj način, uvedena je revolucija u umetnosti, koja počinje da odražava novi odnos prostor-vreme u procesu nastanka umetničkog dela, objavili su organizatori.

Maj mesec matematike - M3: Formula umetnosti

Ovoga maja, publika će moći da pogleda interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta „Matematika i muzika“, u Matematičkom institutu SANU, u Knez Mihailovoj ulici, kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta „Poetični svetovi matematičkih teorija“, u parku Kalemegdan.

Monografija u izdanju Centra za promociju nauke pružiće posetiocima širu sliku o značaju popularizacije matematike, a promociju knjige „Iza kulise stvaralaštva“ francuskog matematičara dr Sedrika Vilanija i kompozitora Karola Befa, pratiće koncert u Kolarčevoj zadužbini, 22. maja.

Maj mesec matematike: Radionice, performansi, šetnje…

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionice: istraživaće se, između ostalog, džepovi Beogradske tvrđave očima Harija Potera, ali i detektivske zagonetke u duhu romana Agate Kristi. Osim toga, očekuju se predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana: zainteresovani će saznati da li nam je tesno u tri dimenzije, o COVID-19 između matematike i Facebook-a, umetnosti i matematici… To su neke od teme o kojima će se slušati na predavanjima.

Tokom maja, čekaju se i raznovrsni matematički performansi i interaktivni eksponati u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd (Kralja Petra 46), kao i obeležavanje Međunarodnog dana žena u matematici, 12. maja.

Maj mesec matematike - M3: Formula umetnosti

U okviru manifestacije biće organizovano 10 matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora.

„Kretanje povezuje tela sa javnim prostorom, pa šetanjem stvaramo matematički ključ za čitanje grada. Šetaćemo po centru grada, po Kalemegdanu, Botaničkoj bašti, Bajfordovoj šumi, ali ćemo poći i u virtuelne šetnje“, najavili su organizatori.

Više informacija o svim detaljima programa M3 potražite na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.