Naslovna » BG špijun » Putovanja: GRČKA. Letovanje u Grčkoj 2021. (PLF, PCR test, vakcinacija, deca, digitalni zeleni sertifikat…)
Grčka - Letovanje u Grčkoj - potrebna dokumentacija (foto: Pixabay)
Grčka - Letovanje u Grčkoj - potrebna dokumentacija (foto: Pixabay)

Putovanja: GRČKA. Letovanje u Grčkoj 2021. (PLF, PCR test, vakcinacija, deca, digitalni zeleni sertifikat…)

Grčka je „otvorena“ 15. maja 2021. U Grčku može da se putuje, a naravno i da se ide na letovanje u Grčku – avionom ili drumskim putem.

(Tekst je ažuriran 1. septembra 2021.)

Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski gračni prelazi:

 • sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;
 • sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;
 • sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;
 • sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Šta je obavezno za putovanje u Grčku ovog leta

Pored redovnih dokumenata, svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno da prikupe sledeće:

 • PLF obrazac,
 • negativan PCR test,
  (ili) potvrda o završenoj vakcinaciji,
  (ili) povrda o preležanom virusu korona,
  (ili) brzi test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti).

Takođe, svi putnici na graničnom prelazu podležu se brzom testiranju (nasumična testiranja), a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija 14 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji odrede grčki nadležni organi (o trošku grčke države). Rezultat brzog testa dobija se za desetak minuta.

PLF – 24 sata pre ulaska u Grčku

Elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form (PLF) mora da se popuni preko sajta www.travel.gov.gr najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku i pri ulasku da se pokaže dobijeni kod.

Porodica popunjava jedan PLF sedam dana pre putovanja, kao i više osoba koje putuju jednim automobilom.

Za popunjavanje PLF-a potrebni su pasoši i saobraćajna dozvola (ne ukucavaju se kvačice na našim slovima).

Ovaj obrazac popunjavaju i oni koji putuju autobusom ili avionom.

Ako se letuje u nekoliko mesta, potrebno je samo navesti mesto u kome ćete biti tokom prva 24 sata.

Posle popunjavanja PLF-a na mejl se dobija QR kod koji je potrebno odštampati ili imati (kao sliku) u mobilnom telefonu i pokazati ga na granici.

Preporuka grčkog ministarstva turizma je da se besplatno preuzme aplikacija Visit Greece jer na njoj mogu da se pronađu baš sve potrebne informacije, uključujući i PLF.

Negativan PCR test

Za putovanje u Grčku neophodan je i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 12 godina starosti), ukoliko se niste vakcinisali ili niste preležali virus korona, ili rapid test ne stariji od 48 sati (takođe, oslobođena su deca do 12 godina starosti)

Cena PCR testa je 9.000 RSD, a može da se zakaže preko portala eUprava ili na 011/3620-000.

Potvrda mora da bude na engleskom i da sadrži osnovne podatke (ime, prezime, broj pasoša ili JMBG). Negativan test se prihvata samo ako je urađen u državnoj nadležnoj laboratoriji ili akreditovanoj privatnoj laboratoriji.

Ukoliko ste u mogućnosti da čekate nekoliko sati na rezultate testa u Severnoj Makedoniji, cene se kreću od 36 do 47 evra u Skoplju.

Potvrda o vakcinaciji za putovanje u Grčku

Potvrda o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre putovanja u Grčku) dobija se posle izvršene vakcinacije i mora da sadrži, pored ličnih podataka, tip primljene vakcine i broj doza.

Dvojezičnu povrdu sa QR kodom dobijate na mejl i(li) SMS porukom, a ukoliko je niste dobili, možete da je potražite na portalu eZdravlje. (Posle registracije, unesenog LIB-a i broja zdravstvene knjižice, klikom na „preuzmi“ dobijate potvrdu imunizacije na COVID-19)

Grčka prihvata bilo koju vakcinu.

Potvrda o preležanom virusu korona

Licima koja su preležala COVID-19 u prethodna dva do devet meseci pre putovanja (ako se nisu posle vakcinisala), neophodna je potvrda o preležanoj bolesti na engleskom jeziku.

Ako već nemate potvrdu da ste preležali virus korona, možete da je preuzmete preko portala eZdravlje. Potvrda je dvojezična sa QR kodom.

Za decu koja imaju više od pet godina takođe važi mogućnost pokazivanja potvrde ukoliko su preležala virus.

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali se podležu brzom testiranju na granici.

Digitalni zeleni sertifikat

Građani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali COVID-19, a posle toga se nisu vakcinisali, mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat u koji je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Potvrda o preležanom virusu korona podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih šest meseci, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih laboratorija pre najmanje četiri nedelje.

Sertifikat sadrži podatke o obe doze vakcine, zatim o tri testa, kao i o tome da je neko preležao virus korona.

Digitalni zeleni sertifikat je najbolje sačuvati na mobilnom telefonu, ali može i da se odštampa.

Razmatra se mogućnost da digitalni zeleni sertifikat može da se preuzme i u turističkoj agenciji preko koje se putuje, a ako se to omogući, objavićemo na ovoj stranici.

Takođe, uskoro će u digitalne zelene sertifikate biti uneti i podaci o serološkim testovima urađenim u referentnim nacionalnim laboratorijama.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na portalu eUprava. Posle prijave i odabira usluge „Digitalni zeleni sertifikat“ prikazuje se opcija „Pokreni uslugu“. Potrebno je da građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za nekoliko minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Povratak iz Grčke u Srbiju

PCR test nije potreban po povratku iz Grčke.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.