Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Sajam knjiga 2021 u Beogradu
65. Sajam knjiga - oktobar 2021
65. Sajam knjiga - oktobar 2021

Sajam knjiga 2021 u Beogradu

Najveći događaj kulture u Beogradu i regionu – Sajam knjiga 2021 – bio je najavljen za septembar, pa za kraj oktobra. Sajam knjiga je otkazan.

7. OKTOBAR 2021. – Saopštenje Odbora Sajma knjiga:

„Odbor Sajma knjiga na sednici održanoj 7. oktobra o.g. konstatovao je zajedinički stav udruženja izdavača oko nepostojanja uslova za održavanje i uspešnu relizaciju 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Istovremeno, Odbor Sajma knjiga navodi da su osnivač, uprava Beogradskog sajma i Odbor Beogradskog sajma knjiga učinili sve da se, zarad kontinuiteta i značaja Sajma knjiga na kulturnoj mapi Srbije i Regiona, Sajam knjiga održi. S tim u vezi Odbor navodi da je u junu predložio održavanje Sajma knjiga u septembru, ispravno predviđajući moguće prepreke za održavanje sajma u oktobarskom terminu. Taj predlog, iako prvobitno prihvaćen od strane izdavača je promenjen, i Sajam je na njihov zahtev vraćen u oktobarski termin.

Grad Beograd, uprava Sajma i Odbor Sajma knjiga su bili spremni da se Sajam knjiga održi i u postojećim epidemijskim uslovima – uz posetu vakcinisanih i sa negativnim testom i obezbedi besplatan ulaz za one koji bi prvu vakcinu primili tokom Sajma knjiga, kao vid podrške imunizaciji i uspehu manifestacije i da dotira 50% troška izlagačkog prostora.

Odbor razume stav izdavača, ali sa kolegijalne strane smatra da izlazak u javnost bilo koje grupacije i prejudiciranje odluke Odbora Beogradskog sajma knjiga ne doprinosi manifestaciji.

Ovo napominjemo, jer ćemo svakako, kada se stvore uslovi prihvatljivi za sve, organizovati Sajam knjiga.“

Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije - Nemanja Nikolić

***

6. OKTOBAR 2021. – Sva tri udruženja izdavača odlučila su da se povuku sa predstojećeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, pa će, najverovatnije, Odbor Sajma doneti odluku o otkazivanju manifestacije.

Kao razloge navode epidemiološku situaciju i probijanje roka, 1. oktobra, do kada je organizator trebalo da saopšti konačnu odluku o tome hoće li manifestacija biti održana, objavile su „Novosti“.

***

13. SEPTEMBAR 2021. – Za Sajam se, za sada, prijavilo oko 300 izlagača, 50 manje nego pre dve godine. što je uticalo na raspored štandova u Hali 4, u kojoj je iznajmljeno 700 kvadratnih metara prostora manje.

Književni programi, uobičajeni u vreme Sajma, prepolovljeni su, zemlje počasnog gosta (bila je predviđena Rumunija) neće biti, a biće i znatno manji broj izdavača iz inostranstva.

***

23. JUN 2021. – Pre dva meseca, odluku o održavanju Sajma knjiga sredinom septembra i odstupanju od uobičajenog termina doneo je Odbor Beogradskog sajma knjiga uz saglasnost predstavnika udruženja izdavača, Udruženja profesionalnih izdavača i predstavnika samostalnih izdavača. Tada je rečeno da će Sajam knjiga 2021 biti održan na tradicionalan način uz učešće izlagača i publike i poštovanje aktuelnih epidemiloških mera.

Posle konsultacija između izdavača, Odbora Sajma i gradske vlasti odlučeno je da Sajam knjiga bude organizovan od 24. do 31. oktobra 2021.

Ipak, Sajam knjiga je još pod znakom pitanja i postoji mogućnost da ne bude održan ako se krajem oktobra pogorša epidemiološka situacija.

Sajam knjiga 2021. već ima i slogan: „Povratak napisanih“. Zemlja gost biće Rumunija.

 (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.