Naslovna » Izlasci » Film » Specijalna projekcija dokumentarnog filma „Potreba za mržnjom“
Novi filmovi u bioskopima: Potreba za mržnjom
Novi filmovi u bioskopima: Potreba za mržnjom

Specijalna projekcija dokumentarnog filma „Potreba za mržnjom“

Dokumentarni film reditelja Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom“ biće prikazan 9. juna 2021. od 20.00 u Dvorani Kulturnog centra Beograd.

Posle projekcije biće upriličen razgovor sa autorom filma koji će voditi Tihomir Stanić. Čolović je snimao ovaj film pet godina, posle tragičnog ubistva brata – tridesetogodišnjeg mladića Fedora Frimermana, koje je potreslo čitavu našu zemlju.

Fedor je svirepo ubijen 2013. godine tako što ga je obezbeđenje beogradskog splava „Sound“ tuklo do smrti, jer je pokušao da odbrani druga naočigled posetilaca. Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu.

Film „Potreba za mržnjom“ proglašen je najboljim dugometražnim filmom na nedavno završenom 68. Martovskom festivalu.

U filmu su pored svirepog ubistva Fedora Frimermana, obrađeni tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučaj keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša. Kroz ove i druge slučajeve reditelj istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Muziku za film radio je Srđan Marković, montažer je Bojan FIlipović, a direktor fotografije Gojko Despotović, dok scenario i režiju potpisuje Filip Čolović.

Film je podržao Filmski centar Srbije, a od 10. juna će moći da se pogleda u nekim bioskopima širom Srbije.

Originalni naziv filma: Potreba za mržnjom. Početak prikazivanja: 10. jun 2021. (specijalna projekcija: 9. jun, 20.00; Dvorana KCB). Dužina trajanja filma: 82 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2020. Žanr: dokumentarni. Reditelj i scenarista: Filip Čolović.

 

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.