Naslovna » BG servis » Akcija suzbijanja komaraca (6. jul 2021)
Borba protiv komaraca na više lokacija u Beogradu (foto: Pixabay)
Borba protiv komaraca na više lokacija u Beogradu (foto: Pixabay)

Akcija suzbijanja komaraca (6. jul 2021)

Radnici JKP „Gradska čistoća“, sprovešće danas, 6. jula 2021, mere kontrole i smanjenja populacije komaraca na javnim površinama grada Beograda.

Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje će se realizovati od 20.00 do ponoći i obuhvatiće sledeće lokacije na teritoriji grada Beograda: nasip od Crvenke ka Dunavcu, nasip od Dunavca ka Crvenki, Adu Huju, Višnjicu do Bele stene, Donji Kalemegdan, Ritopek, Vinču uz Dunav, Grocka uz Dunav, Brestovik, Višnjicu, Višnjičku banju 1, Višnjičku banju 2, Vinču 1, Vinču 2, Grocku 1, Grocku 2, Obrenovac – Belo polje, Dudove, Rvate, II i III mesnu zajednicu, Malu Moštanicu, Barič, Mislođin, Draževac, Jasenak, Konatice i Poljane.

Za potrebe mera kontrole brojnosti komaraca na teritoriji grada Beograda biće angažovane stručne ekipe JKP „Gradska čistoća“, Sektora ekologije i unapređenja životne sredine.

Tretman će se sprovesti ukoliko vremenske prilike to dozvole, a prema hidrometeorološkoj prognozi klimatski uslovi će biti povoljni za hemijski tretman odraslih formi komaraca.

Iz ovog gradskog preduzeća mole građane da radnicima omoguće nesmetan rad, a pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja tretmana.

U Beogradu detektovan virus Zapadnog Nila kod komaraca

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ tokom analize komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, saopšteno je iz ovog preduzeća.

– Molimo sugrađane da se ponašaju odgovorno, da obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti ovih insekata, što je od 19 do 24 časa, kada i naše ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša – rekao je direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić.

On je ovom prilikom apelovao na sugrađane da ne ometaju akcije preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

– Nadam se da sugrađani razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana – upozorio je Popadić.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine „Gradske čistoće“ nastaviće svakodnevno da vrši monitoring na 24 lokacije u Beogradu, dok će laboratorija nastaviti sa analizama izolovanih uzoraka.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.