Naslovna » BG svaštara » Književnost » Ante Tomić – Đura Hodalica
Ante Tomić - Đura Hodalica
Ante Tomić - Đura Hodalica

Ante Tomić – Đura Hodalica

U izdanju Kreativnog centra objavljen je Đura Hodalica – kratki humoristički roman Anta Tomića, sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića.

Glavni junak knjige, Đura Hodalica, nije običan čvorak. Kao mali je ispao iz gnezda i nikad nije naučio da visoko leti, zbog čega su ga prozvali Hodalica. Mama se zbog toga mnogo plašila za njegovu budućnost, tata ga se stideo, drugovi su ga odbacili – pošto ni u svetu čvoraka, kao ni u svetu ljudi, nije lako opstati ako si drugačiji od ostalih.

Đura ne zna ni druge veštine čvoraka – na primer, da oponaša različite glasove. Zato se, umesto sa čvorcima, više druži s petlom Simom i kravom Višnjom. Ali nekad ni „pravim“ čvorcima nije dovoljno to što znaju da visoko lete, već im je potrebno baš ono što ima Đura: čvrst karakter, veliko srce i razumevanje za druge.

Ukratko, ovo je priča o pojedincima koji se izdvajaju iz zajednice, koje zajednica ne prihvata, ali koji, i pored toga, ne žele da budu kao svi drugi. I o onima koji se hrabro suočavaju sa svojim strahovima i koji su spremni na razumevanje i opraštanje.

– Prva knjiga za decu Anta Tomića, Đura Hodalica, ima sve najbolje odlike stvaralaštva svog autora: duhovitost, veštinu u građenju karaktera, precizno oko za dobre i loše osobine ljudi, plemenitost. Stigla je do nas posredstvom Miljenka Jergovića, poznatog pisca i prijatelja naše kuće, i sve nas je na prvo čitanje osvojila – navela je direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković, koja je i urednica ovog izdanja.

– Ilustracije u knjizi uradio je Bob Živković jer smo smatrali da niko ne može da parira humoru i emotivnosti Tomića kao što to može Bob. I nismo se prevarili – snažna ekspresivnost koju nose Bobove ilustracije čini da se čitalac sa Đurom identifikuje onog trenutka kad budući junak kao goluždravi ptić ispada iz gnezda – kaže Marinković i dodaje:

– Bob je ilustrator koji nadograđuje priču, neko ko ume da bude nežan u svakom detalju, na primer dok crta vlati trave ili cveće, ume da bude duhovit kad prikazuje karaktere Đurinih prijatelja, ali i dramatičan kada slika mačku i sokola, neprijatelje čvoraka. Iako se pisac i ilustrator nisu nikada upoznali, oni na stranicama knjige vode dijalog čiji smo svedoci svi mi što čitamo ovu izvanrednu knjigu o odrastanju, hrabrosti, prijateljstvu, toleranciji i razumevanju za druge – ističe Ljiljana Marinković.

Đura Hodalica ima sve što dobar roman za decu (i ne samo za decu) treba da sadrži: junake s kojima se lako identifikujemo, uzbudljive avanture, mnogo humora i srećan kraj. Knjiga je namenjena deci koja već samostalno čitaju, ali će u njoj podjednako uživati i roditelji malih čitalaca.

Ante Tomić piše novinske tekstove, prozu, filmske scenarije. Među najpoznatijim delima su mu romani Što je muškarac bez brkova, Karaula, Čudo u Poskokovoj Dragi, Punoglavci, Ništa nas ne smije iznenaditi. Živi i radi u Splitu. Đura Hodalica je njegova prva knjiga za decu.

Dobrosav Bob Živković je rođen u Pirotu, a živi u Beogradu, gde je završio Fakultet primenjenih umetnosti. Do sada je ilustrovao više stotina knjiga, od kojih sto dvadeset za Kreativni centar. Značajan deo njegovog opusa čine likovna rešenja za humanitarne i reklamne kampanje, kao i ilustracije za časopise. Dobio je mnoge ugledne nagrade za svoje stvaralaštvo – Zlatno pero, Nagradu Neven, Nagradu Zmajevih dečjih igara, Nagradu Lazar Komarčić i druge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.