Naslovna » BG svaštara » Medicina » Kako sačuvati pH kože i zašto ga život u Beogradu može poremetiti
Kako sačuvati pH kože i zašto ga život u Beogradu može poremetiti (foto: Saša Damjanović / Unsplash)
Kako sačuvati pH kože i zašto ga život u Beogradu može poremetiti (foto: Saša Damjanović / Unsplash)

Kako sačuvati pH kože i zašto ga život u Beogradu može poremetiti

Prirodni pH kože odrasle osobe je blago kiseo i kreće se između 4,5 i 6,1. Održavanje prirodnog aciditeta kože je važno za njeno zdravlje i dobar izgled.

Na njega značajno utiču faktori spoljašnje sredine, među kojima značajno mesto zauzima zagađenje vazduha sa kojim se suočavaju stanovnici mnogih gradova, pa i Beograda.

Kako pH kože utiče na zdravlje

Kiselost kože je presudna za formiranje bakterijske mikroflore, njene odbrane prema patogenim bakterijama i gljivama kao i za adekvatnu hidriranost kože, aktivnost enzima i ćelijsko obnavljanje. Kako su ovo faktori koji određuju propustljivost barijere kože, poremećaj pH vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja.

Takođe, ako je koža konstantno suva, bez obzira na kozmetiku koju koristimo i na nepostojanje drugih zdravstvenih tegoba, treba proveriti baznost vode i ako je potrebno dodati filtere na tuševe. Poželjno je da voda za umivanje i tuširanje bude meka, sa slabim sadržajem minerala. Topla voda isušuje kožu pa se savetuje mlaka.

Kako negovati kožu i smanjiti spoljašnje uticaje na njenu kiselost pročitajte u tekstu o pH kože na sajtu Dermatolog Beograd, Dermatološka ordinacija Dermatim.