Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Previše razmišljate o „pravilnom“ vežbanju? Samo pratite TRI KLJUČNA PRINCIPA za vežbanje
Vežbanje: tri ključna principa (foto: Pixabay)
Vežbanje: tri ključna principa (foto: Pixabay)

Previše razmišljate o „pravilnom“ vežbanju? Samo pratite TRI KLJUČNA PRINCIPA za vežbanje

Postoji mnogo informacija o „pravilnom“ vežbanju. Ako tek počinjete sa treninzima, nemojte da razmišljate već samo pratite ova tri ključna principa za vežbanje.

Ovde možete da pročitate na čemu bi trebalo da se zasniva vaše fitnes putešestvije…

Ne vežbajte preterano dugo

Možete da trenirate jako ili da trenirate dugo, ali ne oba. „Preterano dugo vežbanje mnogo umara što kvari pokrete, a razbija tehniku. To ne samo da će imati negativni uticaj na samo vežbanje, već će se loša tehnika prebaciti i na naredni trening“, kaže dr Džoel Sidmen.

Ako konzistentno radite jednu ili dve kvalitetne serije od 10 sklekova tokom nekoliko treninga, kasnije će vam biti lakše. Međutim, ako forsirate sebe da uradite sto sklekova svaki put, to bi ugrozilo kvalitet serije, pritislo zglobove, otežalo oporavak između treninga i maltene biste protraćili svoje vreme. Vežbajte koliko možete.

Ne možete da „izvežbate“ lošu ishranu

Ne postoji taj sagorevač masnoća, trening visokog intenziteta i količina kardio vežbanja koji će vam dati odlične trbušne mišiće ako vaša ishrana nije onakva kakva treba da bude. Ovo je, nažalost, oblast koja je puna kontradiktornih informacija, pa može biti teško da odlučite šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da radite u ishrani.

Dok su svačije potrebe drugačije, i nauka i praksa pokazuju da kreiranje obroka na proteinskoj osnovi, uključujući voće ili povrće, kao i ispijanje više vode mogu pozitivno da utiču na krvni pritisak, šećer u krvi, zdravlje srca i skidanje masnoće.

Naravno, treba da se opustite i pojedete poneku poslasticu, a ne da previše razmišljate o svom fitnes putovanju, jer će uz raznovrsnu i izbalansiranu ishranu i vama biti bolje.

Ne preskačite zagrevanje

Zagrevanja su važna jer pomažu pri mobilisanju određenih mišića, jačaju slabe mišiće i izazivaju znojenje pre nego što krenete sa zahtevnijim vežbama. Nemojte previše da razmišljate o svom fitnes putovanju kada radite istezanje i ne žurite sa istim, već ga odradite kvalitetno.

Redovno kombinovanje istezanja za „uske“ mišiće sa treningom snage za neaktivne, jednostavan je i efikasan način da se poboljša performans i u teretani, i u svakodnevnom životu.

Primer dobrog zagrevanja bi bio statično istezanje fleksora u zglobu kuka: 30-60 sekundi po nozi, mrtvo dizanje sa šipkom: 30-60 sekundi, most za gluteus: 10 ponavljanja i razvlačenje trake za vežbanje: 10 ponavljanja.

(Autor: Zek Heris / Medium)