Naslovna » Izlasci » Festivali » Treći Festival francuskog filma
Treći Festival francuskog filma
Treći Festival francuskog filma

Treći Festival francuskog filma

Treći Festival francuskog filma biće održan od 21. do 25. jula 2021. u Kombank dvorani, na Kosančićevom vencu i online, na platformi Moj OFF.

Filmsku smotru, u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, 21. jula od 21.00, otvoriće film „Francuska“ („France“) reditelja Bruna Dumona, a ulaz je besplatan.

Osam najaktuelnijih dela francuske kinematografije iz 2020. i 2021. biće u glavnom programu ove manifestacije, dok će u okviru paralelnog programa biti prikazani francuski klasici, preciznije: filmska dela čuvenih reditelja Mihaela Hanekea i Robera Bresona. Omaž francuskom filmu u okviru festivala biće održan u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a.

Festival počinje 21. jula od 21.00 u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, a u iščekivanju filma otvaranja, za sada je poznato da će poslednjeg dana festivala biti prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, koji dolazi od nemačkog reditelja Klausa Dreksela poznatog po naslovima „Porodične veze“, „Na ivici sveta“, „Amerika“.

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Na festivalu će biti prikazana drama, sa elementima komedije „Trijumf“ iz 2020. reditelja Emanuela Kurkola, francuska drama „Ibrahim“, komedija „Dva alfreda“ kao i klasici – Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.

Tradicija kumstva festivalu se nastavlja, a ove godine kum će biti Vladimir Perišić.

Cene karata za filmove su 300 dinara, dok je cena karata za paralelni program 150 dinara. (danubeogradu.rs)

Festival francuskog filma – program

Sreda, 21. jul (21.00), Kosančićev venac
Četvrtak, 22. jul (19.30), Kombank dvorana

  • Francuska (FRA, 2021, 134’)

Režija: Bruno Dimon
Igraju: Lea Sejdu, Blanš Garden, Benžamen Biole, Julian Koler, Natali Boaje
Film je priča o poznatoj televizijskoj voditeljki koja spletom okolnosti upada u paklenu spirali koja će je koštati karijere. Između drame i komedije, Francuska povlači paralelu između lične drame voditeljke i savremene Francuske.

Četvrtak, 22. jul (21.30), Kombank dvorana

  • O ljudima (FRA, 2021, 101’)

Režija: Luka Belvo
Igraju: Žerar Depardje, Katrin Fro, Žan-Pjer Darusen
Boravili su u Alžiru tokom „događanja“ 1960. godine. Dve godine kasnije, Bernar, Rabu, Fevrije i drugi su se vratili u Francusku. Potom su ućutali, živeli svoje živote. Međutim, ponekad je dovoljna sitnica, proslava rođendana, poklon, da bi se četrdeset godina kasnije prošlost vratila svom silinom…

Četvrtak, 22. jul (21.00), Kosančićev venac
Petak, 23. jul (19.30), Kombank dvorana

  • Govor (FRA, 2021, 88’)

Režija: Loran Tirar
Igraju: Benžamen Lavernj, Sara Girodo, Kjan Kožandi
Adrijen je stidljiv. Na porodičnoj večeri, gde njegov otac po ko zna koji put ponavlja istu priču, majka služi hranu i insistira da se pojede a njegova sestra Sofi u muža gleda kao u Ajnštajna, on čeka. Čeka da mu Sonja odgovori na sms i okonča „pauzu“ u njihovoj vezi koju mu je nametnula pre mesec dana. Njegov budući zet poziva ga da održi govor na predstojećem venčanju… Da li će možda upravo taj govor izmeniti čitav njegov život?

Petak, 23. jul (21.30), Kombank dvorana

  • Ibrahim (FRA, 2021, 80‘)

Režija: Samir Gesmi
Igraju: Abdel Bendaher, Samir Gesmi, Rabah Nait Ufela
Život mladog Ibrahima odigrava se između njegovog oca, Ahmeda, koji radi u pivnici i veoma je ozbiljan i rezervisan, i njegovog drugara iz škole, Ahila, starijeg i veoma nestašnog. Upravo će se zbog jednog od njih dvojice Ahmedu srušiti san o povratku dostojanstva. Na Ibrahimu će zapasti zadatak da izgladi pokvarene odnose i reši komplikovanu situaciju….

Petak, 23. jul (21.00), Kosančićev venac
Subota, 24. jul (19.30), Kombank dvorana

  • Trijumf (FRA, 2021, 106’)

Režija: Emanuel Kurkol
Igraju: Kad Merad, David Ajala, Amin Sisoko
Glumac bez posla prihvata da drži radionice u zatvoru kako bi zaradio neki novac. Iznenađen glumačkim talentom zatvorenika, odlučuje da sa njima napravi predstavu koja će biti igrana u pravom pozorištu. Tada počinje avantura. Film je inspirisan istinitom pričom.

Subota, 24. jul (21.30), Kombank dvorana

  • Dva Alfreda (FRA, 2021, 92’)

Režija: Bruno Podalides
Igraju: Deni Podalides, Sandrin Kiberlen, Bruno Podalides
Nezaposleni Aleksandar ima dva meseca da dokaže svojoj ženi da može da se brine o njhivoj deci i bude finansijski nezavisan. Njegov problem: The Box, startap kompanija koja želi da ga zaposli ima politiku „Nema dece!“ dok njegova nadređena, Severin, ima veoma nezgodan karakter. Da bi dobio posao, Aleksandar mora da laže..

Subota, 24. jul (21.00), Kosančićev venac
Nedelja, 25. jul (21.30), Kombank dvorana

  • Lux aeterna (FRA, 2020, 51’)

Režija: Gaspar Noe
Igraju: Šarlot Gensbur, Beatris Dal, Mica Arganaraz
Šarlot Genzbur prihvata ulogu veštice koja je stavljena na lomaču u prvom filmu Beatris Dal. Loša organizacija i tehnički problemi vode do toga da snimanje biva dovedeno u pitanje..

Nedelja, 25. jul (19.30), Kombank dvorana
Nedelja, 25. jul (21.00), Kosančićev venac

  • Pod zvezdama Pariza (FRA, 2020, 90’)

Režija: Klaus Dreksel
Igraju: Katrin Fro, Mahamadu Jafa
Kristina već godinama živi ispod mosta, izolovana od svoje porodice i prijatelja. Jedne čarobne noći, u njen život ulazi jedan osmogodišnji dečak. Suli ne govori francuski, izgubljen je, razdvojen od svoje majke … Njih dvoje zajedno polaze u potragu za njom po Parizu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.