Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Eko(P)ogled – nauka i umetnost u službi životne sredine
Eko(P)ogled - nauka i umetnost u službi životne sredine
Eko(P)ogled - nauka i umetnost u službi životne sredine

Eko(P)ogled – nauka i umetnost u službi životne sredine

Eko(P)ogled je najnoviji projekat koje sprovode udruženja Ekogeneza i Dete – zaštitnik planete uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Nastao je kao prateći događaj projekta EkoKon, godišnje multidisciplinarne ekološke konferencije. Ovogodišnji, prvi po redu, Eko(P)ogled obuhvata izložbu likovnih radova sa prošlogodišnjeg konkursa „Klimatske promene u boji“ i edukativne radionice za decu na temu klimatskih promena.

Kako klimatske promene vide deca predškolskog uzrasta? Da li su osnovci zabrinuti zbog globalnog zagrevanja? Može li strip biti sredstvo da se srednjoškolci obrazuju o klimatskim promenama? Kakvu su poruku svojim zajedničkim radom poslale majka i ćerka? Odgovore na sva ova pitanja dobićete kada posetite izložbu likovnih radova Eko(P)ogled.

„Grad Beograd, uz čiju podršku se projekat realizuje, na ovaj način postaje bogatiji za godišnju manifestaciju koja objedinjuje nauku (ekologiju, zaštitu životne sredine i ostale srodne nauke) i umetnost i pruža mogućnost da autori radova svojim umetničkim izrazom doprinesu podizanju svesti o klimatskim promenama, ali i najmlađim članovima zajednice da se uključe u ovako važne teme koje se tiču njihove budućnosti“, ističu iz udruženja Ekogeneza.

Eko(P)ogled: izložba i radionice za decu

Na izložbi koja će se održati od 3. do 9. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ biće izloženo više od 200 izabranih radova iz sve četiri kategorije likovnog konkursa „Klimatske promene u boji“.

Izložbeni prostor biće obogaćen i edukativnim posterima o klimatskim promenama.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana dva radioničarska dana u okviru kojih će biti sprovedene edukativne radionice za decu uzrasta od pet do 12 godina. Na radionicama će deca učiti o uticaju ljudskih aktivnosti na ubrzanje klimatskih promena, posledicama koje klimatske promene ostavljaju na planetu, kao i o načinima na koje pojedinac može doprineti borbi protiv klimatskih promena.

„Radionice će biti interaktivne, na njima će deca biti u prilici da kroz igru, posmatranje eksperimenata, modela i video materijala, kao i učešće u kvizovima, steknu nova znanja i razviju svest o klimatskim promenama“, kažu iz udruženja Dete – zaštitnik planete.

Učešće na radionicama je besplatno uz obaveznu prijavu. Prijave će biti otvorene 20. avgusta na sajtu www.ekogeneza.org i profilima udruženja na društvenim mrežama. (danubeogradu.rs)