Naslovna » BG svaštara » Književnost » Katarina Đurić – Veoma Visoka Veštica
Katarina Đurić - Veoma Visoka Veštica
Katarina Đurić - Veoma Visoka Veštica

Katarina Đurić – Veoma Visoka Veštica

U izdanju Kreativnog centra objavljena je priča namenjena predškolcima i mlađim osnovcima Veoma Visoka Veštica koju je napisala Katarina Đurić.

Veoma Visoka Veštica pravi divne bukete od žbunja i sprema veoma ukusne kolače, ali nije baš vešta u pravljenju čarobnih napitaka. Jednom joj je greškom neki tajni sastojak zalutao u medenjake. Kada je gricnula jedan od njih, smanjila se toliko da je postala sitna poput pečurke u travi…

Zaboravite na sve ono što ste do sada znali o vešticama. Na sve one pogrbljene starice koje vrebaju decu u mraku, na njihove kukaste noseve i grozne bradavice na licu i upoznajte se sa jednom sasvim simpatičnom vešticom devojčicom.

Ona je junakinja najnovije knjige koja se pojavila u ediciji Od čitanja se raste, pod nazivom Veoma Visoka Veštica. U pitanju je prva knjiga za decu autorke Katarine Đurić, koja je ovu priču napisala i ilustrovala.

Ova veštica je, nasuprot nama poznatim zlim staricama, mlada i uz to veoooma, veoma visoka. Viša je čak i od najvišeg drveta u šumi.

Njeno lice uokvireno je nemirnim loknama i krase ga sitne pegice. Uvek je nasmejana, voli da se druži i obožava slatkiše. Pa iako je veoma spretna u kuhinji kada pravi kolače, njeni čarobni napici nisu baš najbolji. Poigrava se receptima, stalno nešto greši i zbog toga se njena drugarica Sova neprekidno ljuti.

Jednom prilikom ta nemarnost uvalila ju je u veliku nevolju – jedan pogrešan sastojak i njeni omiljeni medenjaci učinili su da se smanji toliko da je jedva premašivala vlati trave u svojoj voljenoj šumi. Nevolja se pretvorila u pravu avanturu kada su joj u pomoć priskočili verna drugarica Sova i jedan hrabri miš.

Knjigu o Veoma Visokoj Veštici napisala je mlada autorka Katarina Đurić, a njena posebnost skriva se u tome što je Katarina prvenstveno ilustratorka. Kako nemamo često priliku da vidimo crtače u ulozi pisaca, posebno naglašavamo da je u ovom slučaju to bila sasvim uspešna kombinacija.

Katarina Đurić piše s lakoćom i vedrinom koja zrači iz svake njene rečenice. Šali se na račun simpatične veštice, a negde između redova možemo i da naslutimo da ima mnogo toga zajedničkog sa svojom junakinjom, što priči daje dodatni šarm.

Katarina Đurić je rođena 1995. godine u Šapcu. Nakon završene Šabačke gimnazije upisuje Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu, a četvrtu godinu završava na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan.

Po zanimanju je grafički dizajner, ali od malih nogu najviše voli da crta i piše i najsrećnija je dok stvara nove priče i likove. U stalnoj je potrazi za novim kreativnim izazovima, pa se, pored pisanja i ilustrovanja, bavi i razvojem video i društvenih igara.