Naslovna » BG svaštara » Da li znate » Letnje olimpijske igre – Tokio 2020: Medalje, zanimljivosti, rekordi, brojke…
Letnje olimpijske igre - Tokio 2020: zanimljivosti, medalje, brojke... (foto: Alex Smith / Unsplash)
Letnje olimpijske igre - Tokio 2020: zanimljivosti, medalje, brojke... (foto: Alex Smith / Unsplash)

Letnje olimpijske igre – Tokio 2020: Medalje, zanimljivosti, rekordi, brojke…

Sportska manifestacija 32. Letnje olimpijske igre (Tokio 2020) u glavnom gradu Japana, Tokiju, održana je od 23. jula do 8. avgusta 2021.

O nekim zanimljivosti pisali smo ranije OVDE, OVDE i OVDE. A sad još zanimljivih podataka:

 • učestvovalo je 205 nacionalnih olimpijskih komiteta + izbeglički komitet;
 • održano je 339 ceremonija dodela medalja;
 • najmlađa takmičarka je bila japanska reprezentativka u skejtbordu, Hiraki Kokona, koja je postala i najmlađa sportiskinja koja je uspela da osvoji medalju na Olimpijskim igrama; ona ima samo 12 godina i uspela je da osvoji srebrnu medalju u kategoriji „skejt park“ (najmlađi u istoriji osvajač medalje je Dimitrios Loundras, grčki gimnastičar koji je sa deset godina osvojio bronzanu medalju u Atini 1896);
 • najstarija takmičarka je Mari Hana iz Australija; ova 66-godišnja sportistkinja takmičila se u pojedinačnom dresurnom jahanju (6. mesto) i ekipnom dresurnom jahanju (13. mesto) i već je najavila učestvovanje na sledećim Olimpijskim igrama u Parizu, što će joj biti sedmi put na LOI;
 • prvi put u istoriji OI, na košarkaškom turniru za muškarce, prvo je odigrano finale, pa tek onda meč za bronzanu medalju (udovoljeno je Amerikancima, da bi utakmica bila u njihovom „prime time-u“);
 • bez obzira što su LOI 2020 koštale Japance oko 20 milijardi dolara, najviše novca u istoriji Olimpijskih igara uloženo je u Igre u Sočiju 2014. godine – skoro 22 milijarde dolara;
 • da bi napravili 5.000 olimpijskih medalja Japanci su reciklirali 78.985 tona elektronske opreme, uključujući digitalne fotoaparate, računare, prenosne igre i rekordnih 6,21 miliona mobilnih telefona;
 • Tokio je prvi grad u istoriji koji će po drugi put biti domaćin Paraolimpijskih igara (prvi put je bio 1964. kada su održane i prve Paraolimpijske igre u istoriji);
 • naredne Letnje olimpijske igre biće održane u Parizu (2024), pa u Los Anđelesu (2028) i Brizbejnu (2032).

Srbija u Tokiju 2020.

Ovo je bilo peto učešće srpskih sportista na Letnjim olimpijskim igrama pod imenom Srbija. Učestvovalo je 86 učesnika u 15 sportova, od toga 44 žene i 42 muškarca.

Prvi put na Olimpijskim igrama pojavili su se naši stonoteniseri, bokserka i rvači u slobodnom stilu, ali i naši predstavnici u debitantskim sportovima na LOI – basketaši (3×3) i karatisti.

Tekvondistikinja Milica Mandić prva je dvostruka olimpijska šampionka Srbije u individualnim sportovima.

Pročitajte više o DOČEKU SRPSKIH OLIMPIJACA u Beogradu.

Medalje

Statističari su izračunali da je potrebno da jedan olimpijski komitet pošalje na Olimpijske igre oko 200 sportista da bi osvojili više od 20 medalja.

Srbija je Olimpijske igre završila na 26. mestu po ukupnom broju medalja, a na 28. mestu po broju zlatnih medalja.

Srpski reprezentativci osvojili su:

 • tri zlatne medalje (Jovana Preković, Milica Mandić i vaterpolisti),
 • jednu srebrnu medalju (Damir Mikec) i
 • pet bronzanih (basket 3×3, Milenko Sebić, Tijana Bogdanović, odbojkašice i Zurabi Datunašvili).

Na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine osvojena su dva zlata, četiri srebra i dve bronze, pa je i po broju zlatnih medalja i po ukupnom broju medalja – takmičenje u Tokiju ovog leta bilo uspešnije.

Najviše medalja imaju Sjedinjene Američke Države (113), a slede Kina (88), ROC (Rusija, tj. Ruski olimpijski komitet; 71), Velika Britanija (65) i Japan (58).

Najviše zlatnih medalja osvojili su Amerikanci (39), pa Kinezi (38) i Japanci (27); najviše srebrnih takođe Amerikanci (41), pa Kinezi (32) i Rusi (28); najviše bronzanih opet Amerikanci (33), pa Rusi (23) i Britanci i Australijanci (po 22).

Lista zemalja po osvojenim medalja je na OVOM LINKU.

Srbija: Novi nacionalni rekordi

Na ovim Olimpijskim igrama srpski sportisti ostvarili su dva nacionalna rekorda, oba u plivanju:

 • plivanje (4×100 m slobodno) – muška štafeta: Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Nikola Aćin, Uroš Nikolić… 3:13,71;
 • plivanje (100 m slobodno, muškarci): Andrej Barna… 47,94.

Zanimljivosti za „jugonostalgičare“

Srbija je osvojila devet medalja (tri zlatne, jednu srebrnu, pet bronzanih), Hrvatska je osvojila osam medalja (tri zlatne, tri srebrne, dve bronzane), Slovenija pet medalja (tri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu), tzv. Kosovo dve zlatne medalje, Severna Makedonija jednu srebrnu, dok Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu osvojile medalje.

Pošto nije bilo preklapanja u kolektivnim niti individualnim sportovima to bi značilo da je SFRJ osvojila ukupno 25 medalja, od toga 11 zlatnih, šest srebrnih i osam bronzanih.

To znači da bi na listi medalja zemalja SFRJ bila na 7. mestu po broju osvojenih zlatnih medalja, a na 10. mestu po ukupnom broju medalja!

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.