Naslovna » Izlasci » Festivali » Leto u MuzeYU: Omladinski festival „Hali Gali“
Leto u MuzeYU: Omladinski festival "Hali Gali" (foto: Muzej Jugoslavije)
Leto u MuzeYU: Omladinski festival "Hali Gali" (foto: Muzej Jugoslavije)

Leto u MuzeYU: Omladinski festival „Hali Gali“

Muzej Jugoslavije, u nedelju, 29. avgusta od 18.00, ugostiće omladinski festival „Hali Gali“ u okviru projekta „Leto u MuzeYU“.

Na platou ispred Muzeja održaće se koncerti tri mlada benda: Tipon, KoiKoi i Vizelj, a prethodiće mu razgovor pod nazivom „Neki novi Novi talas?“, na kojem će učestovati Dragan Ambrozić (Dom omladine Beograda), Aleksa Nedić (bend Vizelj), Boris Vlastelica (bend Repetitor) i Pavle Banjac (izdavačka kuća „Librarion“). Ulaz je slobodan.

Muzej Jugoslavije već četiri godine uspešno realizuje „Leto u MuzeYU“ sa idejom da kroz različite programe afirmiše Muzej kao mesto za druženje i zabavu, a saradnja sa organizatorima „Hali Gali“ festivala inspirisana je ovogodišnjim obeležavanjem četiri decenije od početka Novog talasa i kompilacije „Paket aranžman“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Stoga će debata „Neki novi Novi talas?“ imati za cilj da preispita linije kontinuiteta i diskontinuiteta lokalne savremene muzičke scene i novotalasne kulture. Razgovor će moderirati kustoskinja Muzeja Jugoslavije Milica Tomić.

Koncertni program počeće u 20.00, a nastupiće tri benda sa pomenute „Hali Gali“ kompilacije.

Vizelj (foto: Szerda Zsofia)
Vizelj (foto: Szerda Zsofia)

Bend Tipon je muzički projekat nastao 2019. godine u Beogradu, na čiji zvuk i priču utiče mnoštvo faktora, od kojih najveći uticaj nosi groznica života i njegova svakodnevnica – kako navode njegovi članovi. Ispred Muzeja Jugoslavije nastupiće kao duo Lola Miković i Ivana Posrkača.

KoiKoi su se publici prvi put predstavili singlovima „Sutra“ i „Bog te ubio“, koji su se našli na „Hali Gali“ kompilaciji 2019. Bend čine Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević i Ivan Pavlović Gizmo. U junu 2021. objavili su album prvenac „Pozivi u stranu“. Kako kažu za sebe, bend traži svoje mesto u preseku intime andergraunda i ekstaze mejnstrima, balkanskog melosa i savremenih zapadnih trendova, a kao glavna odlika benda izdvajaju se raskošni troglasi.

Vizelj mnogi smatraju za predvodnike novog beogradskog alternativnog zvuka. Neki ih pamte kao jedini mladi bend sa ovih prostora koji je išao na turneju po Velikoj Britaniji i Republici Irskoj. Poznati su po pesmama kao što su „Nosorog“, „Pustinja“ ili „Mamuze“, kao i „Ne vidim te od dima“ i „Novčanice“. Jedni su od osnivača i organizora „Hali Gali“ festivala. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.