Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Ljubav u vreme lockdown-a – pitanje stila vezivanja
Ljubav u vreme lockdown-a (foto: Chris Greene / Unsplash)
Ljubav u vreme lockdown-a (foto: Chris Greene / Unsplash)

Ljubav u vreme lockdown-a – pitanje stila vezivanja

Međuljudski odnosi veoma su važni da bi se čovek dobro osećao. Šta može da pomogne da bi se imala zadovoljavajuća, „dobra“ romantična veza?

Međunarodni tim, sa Stefani Eder sa Bečkog univerziteta na čelu, upravo je to istraživao – i to za vreme prvog talasa COVID-19-pandemije, kada su svuda u Evropi uvedene stroge mere zatvaranja.

Naučnici su tražili odgovor na pitanje: da li postoje faktori koji određuju, koje veze dobro prolaze u kriznim vremenima?

Ukupno 313 učesnika koji su bili u partnerskoj vezi popunjavali su upitnik o svojoj vezi i psihološkim karakteristikama ličnosti i tome kako ih je lično pogodila pandemija. Šta čini dobru vezu u vreme lockdown-a?

Istraživanje je pokazalo da je tzv. stil vezivanja prema partneru imao veoma veliki uticaj: učesnici koji teže „sigurnim“ vezama imali su naspram ljudi sa „nesigurnim/plašljivim“ ili „izbegavajućim“ stilom vezivanja posebno zadovoljavajuće veze tokom krize. Ispostavilo se da je taj psihološki faktor bio mnogo važniji od spoljašnjih uticaja.

Rezultati studije ističu, koliko su važni stilovi vezivanja i u vezama odraslih i pokazuju prvi put njihovu ulogu u romantičnim vezama tokom COVID-19 pandemije. „Siguran“ način vezivanja je u lockdown-u bio posebno važan za srećne veze.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu „Frontiers in Psychology„. (EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.