Naslovna » Porodica » Deca » Produženi boravak u školama za đake od prvog do četvrtog razreda
Produženi boravak u beogradskim školama (foto: Andrew Ebrahim / Unsplash)
Produženi boravak u beogradskim školama (foto: Andrew Ebrahim / Unsplash)

Produženi boravak u školama za đake od prvog do četvrtog razreda

Grupe za produženi boravak u beogradskim školama od prvog do četvrtog razreda biće formirane tokom septembra, što je uobičajeno svake školske godine.

Ovo je usluga koja je od velikog značaja za roditelje koji nemaju kome da ostave decu posle škole dok su na poslu, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Broj grupa zavisi od interesovanja roditelja za ovu uslugu koja je besplatna. Roditelji plaćaju samo hranu ukoliko u njihovoj školi postoje organizovani obroci. Sama organizacija obroka i aktivnosti dece tokom boravka su u nadležnosti škole i to je odgovornost direktora – rekao je Gak.

On je istakao da se produženi boravak organizuje za decu od prvog do četvrtog razreda, dok plate učitelja i učiteljica u boravku finansiraju Grad Beograd i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Grad Beograd godišnje za ove namene izdvaja oko 150 miliona dinara – rekao je Gak.

On je dodao da je protekle školske godine u 111 beogradskih škola, koje su imale potrebu za produženim boravkom, boravilo između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece koji finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći.

Gak je objasnio da sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, te da je potrebno da se roditelji u školi samo prijave da su zainteresovani za ovu uslugu.

Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava, a program joj se omogućava po pribavljanju inicijative Saveta roditelja, saglasnosti Nastavničkog veća i odluke Školskog odbora.

Kako je istakao, na inicijativu Grada Beograda 2018. godine je povećana plata učiteljima, jer je ova školska usluga od velikog značaja za roditelje. (Beoinfo)