Naslovna » BG svaštara » Medicina » Uticaj zagađenja na našu kožu
Uticaj zagađenja na našu kožu (foto: Nemanja Nikolić)
Uticaj zagađenja na našu kožu (foto: Nemanja Nikolić)

Uticaj zagađenja na našu kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine.

Dobro je poznat uticaj na nervni i kardiovaskularni sistem, ali se retko misli u kojoj meri zagađenje utiče na izgled i zdravlje kože.

A ima izuzetno veliki uticaj, direktni preko površine kože i indirektno resorpcijom kroz pluća odnosno krvotok.

Uticaj zagađenja na kožu

Zagađenje životne sredine ubrzava proces starenja kože, koža je podložnija alergijskim i upalnim reakcijama, a mogućnost formiranja karcinoma kože se dramatično povećava.

Koža je zaštitna barijera našeg tela prema svim negativnim česticama i hemikalijama u okruženju. Zavisno od vrste zagađivača stradaju proteini kože, lipidi ili DNK.

Prema Evropskoj komisiji za kvalitet vazduha najčešći zagađivači su: UV radijacija, fine čestice, sumpor dioksid, azot dioksid, ozon, arsen, kadmijum, nikl, ugljen monoksid, olovo, policiklični aromatični ugljovodonici (benzopiren).

Policiklični aromatični ugljovodonici (benzopiren) nastaju kao produkt sagorevanja drveta, dizela, cigareta. Benzopiren izaziva umnožavanje melanocita i stvaranje reaktivne hiperpigmentacije, čak i bez izlaganja kože suncu. Policiklični aromatični ugljovodonici se vezuju za površinu kože stvarajući epokside.

Epoksidi su odgovorni za karcinogenezu. Vezan benzopiren, aktiviran UVA zracima je kancerogen. Vreme poluraspada benzopirena vezanog za kožu je pet do deset godina. U tom periodu mogu uzazivati cistične akne, artritis, neuropatiju, oboljenja jetre.

Udisanjem ili unošenjem kroz sistem za varenje zadržavaju se u krvotoku, majčinom mleku, koži odraslih i novorođenčadi a posebno se koncentruju u korenu kose.

Uticaj zagađenja na našu kožu (foto: Aleksandra Prhal)
Foto: Aleksandra Prhal

Čestice fine prašine su veliki zagađivači vazduha. Sadrže metale, organske čestice, reaktivne gasove, jone i ugljenik. Nanočestice saobraćaja su najštetnije među njima. Njihova veličina ih čini ekstremno reaktivnim sa našom kožom. Izazivaju pojačanje nazolabijalnih bora, bora oko očiju i staračkih fleka.

Atopijski dermatitis kod dece je u značajnom povećanju poslednjih decenija. Prema statistikama ta stopa je najveća kod dece koja žive na velikim raskrsnicama i u gradovima sa značajnim brojem automobila.

Nanočestice, ugljen monoksid i sumpor dioksid deluju kao iritanti i modulatori imunološkog odgovora kože.

Ozon O3 se prevashodno nalazi u stratosferi a u atmosferi samo u tragovima kao produkt metabolizma biljaka. Sa širenjem industrije povećava se količina ozona u našem okruženju. Interakcijom ozona i UV zračenja smanjuje se količina vitamina E i vitamina C, povećava se oksidativni stres lipidne barijere kože.

Na ispitivanju uzorka od 70.000 ljudi dokazano je da je ovo jedan od okidača za urtikarije, ekceme, kontaktne alergije.

Dim cigarete je vrlo kompleksan zagađivač sa kancerogenim materijama, kao i produktima koji izazivaju oksidativni stres tkiva. Hemijske komponente duvanskog dima vrše dehidrataciju kože transepidermalnim gubitkom vode, degeneracijom vezivnog tkiva. Koža pušača je dehidrirana i izborana i tamnije nijanse nego kod nepušača.

Zaštita kože

Svakodnevno čišćenje kože smanjuje negativan uticaj zagađenja na kožu kao i količinu vezanih zagađivača sa površine kože.

Nakon čišćenja neophodna je nega koja sadrži antioksidante a posebno vitamin C, vitamin E, vitamin B3 ( niacin amid), koenzim Q10, resveratrol (Burke, 2019). Kreme sa zaštitnim faktorom smanjuju dejstvo UV zračenja na kožu ali i sinergiju UV zračenja i zagađivača.

Unos dovoljne količine vode razrediće toksične materije, čime se smanjuje njihovo vezivanje za kožu.

Antioksidanti u ishrani imaju sposobnost da obnove kožu i neutrališu dejstvo toksina kroz eliminaciju slobodnih radikala. Ishrana bogata omega 3 kiselinama, betakarotenom, vitaminom E i C, slenom obnavlja unutrašnje organe i kožu.

Više o zaštiti kože pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.