Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vakcinacija: Treća doza vakcine protiv virusa korona u Srbiji od 17. avgusta 2021.
Vakcinacija: Treća doza vakcine protiv virusa korona u Srbiji (foto: Steven Cornfield / Unsplash)
Vakcinacija: Treća doza vakcine protiv virusa korona u Srbiji (foto: Steven Cornfield / Unsplash)

Vakcinacija: Treća doza vakcine protiv virusa korona u Srbiji od 17. avgusta 2021.

Dopunska (buster) – treća doza vakcine protiv virusa korona u Srbije počeće da se daje od utorka, 17. avgusta 2021, saopštila je Vlada Srbije.

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i e-mail porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije.

Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave.

Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što ih bude kontaktirala eUprava.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani, pri čemu će konačan izbor vakcine građani saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji:

  • kineska vakcina (Sinopharm),
  • ruska vakcina (Sputnjik V),
  • vakcina proizvođača Pfizer-Biontech i
  • vakcina proizvođača AstraZeneka.

Kome se preporučuje treća doza vakcine

Dopunska, odnosno (buster) treća doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

  • osobama sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
  • osobama starijim od 70 godina,
  • osobama starijim od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
  • zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
  • putnicima u međunarodnom saobraćaju – građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave, građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih ljudi u svom okruženju i da se vakcinišu.

Nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani.

„Nadamo se da će činjenice poput ovih, kao i toga da je prošlo dovoljno vremena i da su svi vakcinisani građani prošli bez velikih tegoba i reakcija nakon vakcine i revakcine, ohrabriti one koji se još nisu vakcinisali da to i urade. Vakcinacija je i danas, nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije koronavirusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi“, piše u saopštenju Vlade Srbije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.