Naslovna » BG svaštara » Književnost » Životinje – bojanka za najmlađe
Kreativni centar: Životinje - bojanka za najmlađe
Kreativni centar: Životinje - bojanka za najmlađe

Životinje – bojanka za najmlađe

Nedavno je u izdanju Kreativnog centra objavljena nova radna sveska Životinje – bojanka za najmlađe, za decu stariju od tri godine.

Pomoću ove bojanke deca mogu da vežbaju držanje i korišćenje olovaka i bojica. Pored toga, upoznaće brojne životinje, insekte, ptice i ribe, uz punu slobodu da samostalno biraju kombinacije boja i vrste šara i oblika koje će crtati.

Grafičko-likovne aktivnosti, među kojima su crtanje i bojenje, višestruko su značajne za rani razvoj deteta. One podstiču razvoj percepcije, inteligencije, koordinacije pokreta i govora.

Stepen razvoja dečjeg likovnog izražavanja sastavni je deo detetovog psihofizičkog razvitka i može se veoma razlikovati od deteta do deteta.

Stručnjaci nas redovno podsećaju na to da se kroz zabavne aktivnosti najlakše otkriva svet oko nas, pa evo prilike i za vaše dete. Ova vesela radna sveska pomoći će najmlađima da razvijaju motoričke veštine i da se pripreme za kasnije učenje pisanja, crtanja i bojenja.

Autori ove bojanke na kraju knjige daju odraslima korisne savete o tome na koji način da pomognu deci da savladaju prve korake u crtanju i bojenju:

„Nabavite deci kvalitetne i raznobojne voštane bojice, olovke u boji i lako perive flomastere za različite debljine linija. Važno je da oni budu zgodni za male ruke, a najvažnije je da decu stalno što više ohrabrujete! Nemojte se brinuti ako primetite da dete ne koristi ispravnu boju ili ako koristi i jednu i drugu ruku za držanje bojice. Neka mališani eksperimentišu priborom za crtanje i bojenje crtajući oblike i šare onako kako ih slike na stranicama inspirišu.“

Ovo je treća u nizu radnih svezaka uz koje najmlađi čitaoci mogu napraviti svoje prve korake u crtanju i bojenju. Pored bojanke Životinje, do sada su objavljene i knjige Crtanka za najmlađe i Bojanka za najmlađe.