Naslovna » Izlasci » Beogradska tvrđava: Dani evropske baštine 2021
Beogradska tvrđava: Dani evropske baštine (foto: Aleksandra Prhal)
Beogradska tvrđava: Dani evropske baštine (foto: Aleksandra Prhal)

Beogradska tvrđava: Dani evropske baštine 2021

JP „Beogradska tvrđava“ učestvuje u manifestaciji Dani evropske baštine koja se ove godine održava pod sloganom „Kulturno nasleđe za sve“.

Pripremljen je bogat kulturno-zabavni program.

Raznovrsna dešavanja obuhvataju izložbe, koncerte, veče poezije za najmlađe, radionice, promocije, obilaske objekata Beogradske tvrđave, druženje sa vitezovima i princezama i obilazak Tašmajdanske pećine uz stručno vođenje beogradskog novinara i publiciste Zorana Nikolića i dr Vidoja Golubovića.

Dani evropske baštine 2021 – program

Beogradska tvrđava

Izložbe u Galeriji Beogradske tvrđave
Stambol kapija, Gornji grad

 • Četvrtak, 9. septembar – utorak, 5. oktobar 2021.
  Izložba Milice Stojšin
 • Četvrtak, 7. oktobar – utorak, 9. novembar 2021.
  Izložba Miljane Radenković

Savsko šetalište, Kalemegdan

 • Četvrtak, 9. septembar – utorak, 9. oktobar 2021.
  Izložba Austrijskog kulturnog foruma Beograd

Plato ispred paviljona Cvijeta Zuzorić, Kalemegdan

 • Subota, 25. septembar – 25. oktobar 2021.
  Izložba „Stene – skrivene boje i oblici“
  Izložba će prikazati fotografije najinteresantnijih primeraka stena i minerala koje su stavljene ispred objektiva fotoaparata da bi nam prikazale lepotu koja je skrivena od oka običnog posmatrača. Odabrane fotografije bude maštu i teraju na razmišljanje o nastanku stena i minerala i njihovom značenju.
  Na fotografijama su pokazani primerci poludragog i dragog kamena iz celog sveta sa posebnim akcentom na primerke sa lokaliteta u Srbiji. Jedan od najpoznatijih lokaliteta je „Kozije brdo“.

Muzički paviljon, Kalemegdan

 • 15. septembar 2021. (12.30-14.00)
  Koncert MŠ „Stanković“ i promocija Monografije Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan
  Tradicionalna saradnja JP „Beogradska tvrđava“ i Muzičke škole „Stanković“ nastavlja se i ovog septembra koncertom u čast Dana evropske baštine. Istražujući nasleđe popularne kulture u višedecenijskoj umetnosti džeza, MŠ „Stanković“ predstavlja svoje najbolje učenike, koji će posetiocima ulepšati vreme provedeno na Kalemegdanu.
  Pre početka koncerta, održaće se promocija monografije „Beogradska tvrđava i park Kalemegdan“ (publikacije na engleskom i turskom jeziku). Svi posetioci koji tom prilikom kupe neko od ovih izdanja, dobiće na poklon objedinjenu ulaznicu za obilazak pet objekata Beogradske tvrđave (Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin).
 • Subota, 25. septembar 2021. (12.00-13.00)
  Koncert MŠ „Vučković“
  Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“ već decenijama formira mlade umetnike i ljubitelje muzike od njihovih prvih koraka u muzičkom zabavištu do srednjoškolske mature. U okviru Dana evropske baštine, sada već tradicionalno, đaci škole „Dr Vojislav Vučković“ poklanjaju svoj nastup publici na Kalemegdanu.

Mesto i vreme održavanja koncerta će biti definisano naknadno

 • Subota, 25. septembar 2021.
  Koncert u okviru Art Link festivala

Kula Nebojša

 • Četvrtak, 16. septembar 2021. (18.00-19.00)
  Veče poezije najmlađeg autora najstarije izdavačke kuće, Koste Kosovca
  Mladi pesnik Kosta Kosovac predstaviće svoju prvu zbirku pesama „Džemperi za kamenje“ koju je nedavno objavila Srpska književna zadruga. Njegove pesme donose višestruku svežinu u mlađu generaciju i produkciju savremenog pesništva.
 • Nedelja, 26. septembar 2021. (18.00-19.00)
  Promocija novog izdanja Instituta Belko, instituta ѕa istraživanje i razvoj u humanističkim disciplinama
  Autorka Slađana Belko predstaviće novu zbirku gradskih priča „Kredenac pun uzdaha“. Na promociji će biti uručena i nagrada Balkanski juvelir za 2021. godinu.

Otvoreni objekti na Beogradskoj tvrđavi

 • Utorak, 28. septembar 2021.
  Besplatni obilazak objekata
  Povodom Svetskog dana turizma (27. septembar), ulaz u četiri objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan u utorak. Od 11.00 do 19.00 posetioci će moći besplatno da posete Rimski bunar, Kulu Nebojša, Vojni bunker, Veliki barutni magacin.

Veliki barutni magacin

 • Nedelja, 26. septembar 2021. (11.00-11.45)
  Stručno vođenje kroz lapidarijum
  Publika će imati priliku da u društvu Veselinke Ninković, muzejskog savetnika, otkrije zanimljive pojedinosti o rimskim kamenim spomenicima, iz jedne od najstarijih kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, koji su kao deo stalne muzejske postavke izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu, na Donjem gradu Beogradske tvrđave.
  Broj posetilaca je ograničen: ukupno 20
  Obavezno je prijavljivanje na: radionice@narodnimuzej.rs
 • Nedelja, 26. septembar 2021. (12.00-14.00)
  Dečija radionica „O rimskim bogovima i grčkim herojima“
  Radionica za decu od 10 do 14 godina, u lapidarijumu Narodnog muzeja u Beogradu. U uvodnom delu radionice predviđeno je kratko vođenje kroz postavku rimskih kamenih spomenika, iz jedne od najstarijih Zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, izloženih u tajnovitom prostoru lapidarijuma. Tokom vođenja deca će biti upoznata sa vrstama izloženih predmeta, istorijskim podacima o rimskom Singidunumu i značenju natpisa na latinskom jeziku. Naučiće kako da prepoznaju žrtvenike posvećene rimskim bogovima, upoznaće se sa njihovim kultovima na našem tlu i predstavama grčkih heroja na jednom rimskom sarkofagu. U kreativnom delu radionice za decu je pripremljen kviz, čitanje i tumačenje natpisa i crtanje.
  Broj učesnika je ograničen: ukupno 20
  Obavezno je prijavljivanje na: radionice@narodnimuzej.rs

Stambol kapija

 • Subota, 18. septembar 2021. – besplatan ulaz
  „Putovanje u srednji vek“
  U Stambol kapiji, posetioci mogu da „otputuju u srednji vek“ na izložbi srednjovekovnih kostima koji su korišćeni u filmu „Ironclad“ i slikaju se sa rekvizitima iz daleke prošlosti. Izložba srednjovekovnih kostima može se pogledati od 11.00 do 19.00.
 • Subota, 18. septembar 2021. – besplatan ulaz
  Radionica „Stare mape – putokaz ka prošlosti Beograda“
  Mape Beograda, Evrope i sveta biće izložene u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji biće izložene i makete jedrenjaka iz tog perioda. Mape i jedrenjaci mogu se pogledati od 11.00 do 19.00.

Plato ispred kompleksa Sahat i Barokne kapije

 • Subota, 18. septembar 2021. (12.00-14.00)
  Druženje sa vitezovima i princezama
  Udruženje „Kalemegdanska bajka“ će prirediti „Druženje sa vitezovima i princezama“ na Gornjem gradu. Posetioci će na trenutak moći da osete duh prošlih vremena, zavire u srednji vek i da se fotografišu za uspomenu. Posetiocima će biti prezentovana odežda, oružje i oprema (šlemovi, mačevi, sekire, buzdovani, štitovi), kako princeza tako i vitezova srednjeg veka.
 • Utorak, 28. septembar 2021. (13.00-15.00)
  Promocija istorijskog streličarstva
  JP „Beogradska tvrđava“ i Udruženje za istorijsko streličarstvo „SIA ER streličarstvo“ održaće promociju i uputiti posetioce Beogradska tvrđave u osnove streličarstva.

Beogradska tvrđava na znakovnom jeziku

 • Utorak, 28. septembar 2021.
  Besplatno korišćenje vodiča
  Jedinstveni vodič za razgledanje Beogradske tvrđave dostupan je gluvim i nagluvim osobama. Zainteresovanima su na raspolaganju tablet računari sa jedinstvenom aplikacijom koja sadrži 22 audio-priče prevedene na srpski znakovni jezik (u video-formi), kao i uputstvo za korišćenje vodiča i osnovne informacije o projektu.
  Tableti su dostupni u Stambol kapiji na Beogradskoj tvrđavi, od 11.00 do 19.00. Iznajmljivanje je besplatno, uz lični dokument.
  Projekat „Tvrđava za sve” realizovala je Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) u partnerstvu sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda i u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava” i Istraživačko-razvojnim centrom Fakulteta organizacionih nauka. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tašmajdanska pećina

 • Subota, 18. septembar / nedelja, 19. septembar 2021.
  Razgledanje „Od Panonskog mora do Starog groblja“
  Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa geološkom i istorijskom vertikalom Tašmajdanske pećine. Beogradski novinar i publicista Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović, autori nekoliko knjiga o Beogradu, predstaviće svoja izdanja koja za temu imaju istraživanja i tajne podzemnog Beograda i provesti zainteresovane posetioce kroz Tašmajdansku pećinu.
  Četiri termina po danu: od 10.00, 11.30, 13.00 i 14.30.
  Broj posetilaca je ograničen: ukupno 40
  Rok za prijavu: do 12. septembra 2021.
  Obavezno je prijavljivanje na: suvenirnica@jpbt.rs
  Napomena: Prilikom prijave dostaviti puno ime i prezime i broj telefona. Posetioci koji dobiju povratnu informaciju da su na spisku za obilazak, treba da ponesu svoju baterijsku lampu prilikom obilaska Tašmajdanske pećine.

(danubeogradu.rs)