Naslovna » Izlasci » Tribine » Dani evropske baštine: Piknik-divan „Beograd za početnike“ – Nasleđe: All Inclusive
Dani evropske baštine: Piknik-divan "Beograd za početnike" - Nasleđe: All Inclusive
Dani evropske baštine: Piknik-divan "Beograd za početnike" - Nasleđe: All Inclusive

Dani evropske baštine: Piknik-divan „Beograd za početnike“ – Nasleđe: All Inclusive

U subotu, 2. oktobra 2021. od 17.00, biće upriličen novi piknik-divan „Beograd za početnike“, pod nazivom „Nasleđe: All Inclusive“.

Ozbiljno zabavan čas istorije umetnosti (svetske, a naše), kakav niste doživeli, ima i podnaslov: „Čas oliverisanja sa profesorom Tomićem“.

Biće odgovoreno na pitanja:

  • kako i kada su se Srbi uključivali u „evropsku“ tradiciju;
  • po čemu je Srbija po pitanju kulturnog nasleđa bila jedinstvena kroz istoriju;
  • šta je najvrednije srpsko, a svetsko kulturno-istorijsko blago.

Gost Smiljane Popov, autorke tribine i naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike“, je profesor dr Oliver Tomić, čuveni istoričar umetnosti i jedan od najvoljenijih srpskih univerzitetskih profesora (po rečima njegovih studenata), čija su predavanja decenijama Događaj-po-sebi, a amfiteatri i učionice dupke puni.

Kad budete čuli koliko zanimljivo i lucidno povezuje istoriju umetnosti sa stanjem u savremenom fudbalu, novom svetskom poretku ili sa nacionalnom istorijom, biće vam jasno zašto je baš on savršen kustos i vodič za otkrivanje srpskog kulturnog nasleđa. I to za celu porodicu.

Jer, naša nacionalna, a evropska baština krije toliko reprezentativno i dragoceno kulturno-istorijsko blago, kog, nažalost, često nismo svesni. No, zato, čim otputujemo u beli svet, hitamo da se divimo njihovom nasleđu, dok sopstveno nedovoljno poznajemo i vrednujemo.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Dakle, neće ovo biti ni standardna tribina niti običan čas istorije umetnosti, već zanimljivo kulturološko iskustvo, filtrirano kroz bravurozno znanje i sagledavanje profesora Tomića, koji lucidno promišlja i prožima baštinu u savremenom svetu u kom živimo. Biće otvorene mnoge teme, a istorijske anegdote i malo poznati detalji golicaće znatiželju…

Piknik-divan održava se u svojevrsnom muzeju narodnog neimarstva i srpskog života kroz vekove, u čudesnoj Rančićevoj kući s kraja 18. veka, zaštićenom spomeniku kulture, u kojoj je smešten Centar za kulturu Grocka.

Dogaćaj će se pratiti uživo u Rančićevoj kući, a oni koji ne budu u prilici da prisustvuju, mogu pogledati naknadno snimak na YouTube kanalu ustanove kulture opštine Grocka.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje propisanih zdravstvenih mera zaštite. (danubeogradu.rs)