Naslovna » Izlasci » Akcije » Pešačka nedelja i Biciklijada (19. septembar 2021)
Pešačka nedelja i biciklijada (foto: Andreea Pop / Unsplash)
Pešačka nedelja i biciklijada (foto: Andreea Pop / Unsplash)

Pešačka nedelja i Biciklijada (19. septembar 2021)

U nedelju, 19. septembra 2021. od 9.00 do 15.30, biće upriličena Pešačka nedelja i Biciklijada u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Do 22. septembra biće organizovani razni događaji kojima će građani biti podsećani na važnost zelene hijerarhije a sve će da se završi Svetskim danom bez automobila u sredu.

Pešačka nedelja

Pešačka nedelja je planirana od Trga Slavija do Trga republike. Posle dodele nagrada pobednicima konkursa vezanog za Evropsku nedelju mobilnosti, na Terazijama će biti održana Peđolinova dečija predstava.

Uslediće Biciklistički festival koji čine:

  • trka guralica,ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)
  • takmičenje dece po grupama i
  • servis za bicikle.

Pored dečjih radionica o urbanoj mobilnosti koje organizuje Eco hub, Agencija za bezbednost saobraćaja održaće promociju bezbednosti (simulatori prevrtanja, čeonog sudara i simulator vožnje).

Na Terazijama će biti i postavka oldtajmera iz Muzeja automobila, a na štandovima će biti i promocije bicikala, e-mobilnosti i promocija Plana održive urbane mobilnosti, Sekretarijata za saobraćaj.

Izmene u saobraćaju i na linijama JGP

Linije javnog prevoza promeniće trase u nedelju, 19. septembra, od 7.00 do 18.00 zbog manifestacije Pešačka nedelja koja će se odvijati od Slavije do Trga republike ulicama Kralja Milana, Terazijama i Kolarčevom. U tom periodu će ove ulice biti potpuno zatvorene za saobraćaj.

Trolejbuska linija broj 29 se privremeno skraćuje do Trga Slavija i nosiće oznaku 29L, dok će vozila na linijama 24, 26, 37 i 44, kao i minibus linija E2 saobraćati delimično izmenjenom trasom: Francuska, Trg republike, Makedonska, Dečanska, Bulevar kralja Aleksandra i dalje redovnim trasama.

Vozila sa linije broj 31 će saobraćati delimično izmenjenom trasom Studentski trg, Vasina, Trg republike, Makedonska, Dečanska, Bulevar kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Nemanjina, Trg Slavija i dalje redovnom trasom, navodi se na sajtu gradskog Sekretarijata za javni prevoz.

Dodaje se da će autobusi sa linije 27, u smeru ka Trgu republike, saobraćati delimicno izmenjenom trasom Bulevar kralja Aleksandra, Dečanska, Makedonska, Trg republike do terminusa.

Minibus linija broj E9 će u oba smera umesto preko Terazija saobraćati od Trga Slavija ulicama Beogradska, Bulevar kralja Aleksandra, Trg Nikole Pašića, Dečanska, Makedonska, Trg republike i dalje redovno, dok vozila sa linije 22A uopšte neće saobraćati 19. septembra.

Biciklijada

Na Dorćolu, od SC „Milan Gale Muškatirović“ pa do kule BW od 11.00 do 13.00 biće organizovana biciklijada „White Ride“.

Organizator UNDP predlaže učesnicima da voze bicikle u beloj odeći zbog podrške zdravstvenim radnicima.

Biće organizovan i servis za bicikle na startu i cilju biciklijade. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.