Naslovna » Izlasci » Akcije » Erazmus dani: Budućnost obrazovanja je stigla
Erazmus dani: Budućnost obrazovanja je stigla
Erazmus dani: Budućnost obrazovanja je stigla

Erazmus dani: Budućnost obrazovanja je stigla

Od 14. do 16. oktobra 2021, biće aktuelni peti studentski Erazmus dani koji se obeležavaju širom Evrope, uključujući Beograd i Srbiju.

Erazmus dani predstavljaju jedinstvenu priliku da se razgovara o najvećem obrazovnom programu u Evropi – Erazmus+. U programu učestvuje i veliki broj univerziteta i visokih škola iz Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa stranim univerzitetima koja je ostvarena kroz ovaj program desetine hiljada mladih i studenata iz Srbije će moći da učestvuje u studentskim i omladinskim razmenama, kao i drugim vidovima mobilnosti. Sa druge strane, veliki broj mladih i studenata iz čitavog sveta imaće priliku da jedan deo svojih studija provede u Srbiji.

Ove godine počinje da se sprovodi i novi ciklus Erazmus+ programa koji će trajati do 2027. godine.

„Novi program Erazmus+ 2021-2027 pored, skoro dupliranog budžeta, koji sada iznosi više od 26 milijardi evra, što je veoma značajno jer će omogućiti još veći broj učesnika nego do sada, zasniva se na tri stuba – Inkluzivnost i društvena raznolikost, zeleni Erazmus+ i digitalni Erazmus+„, navode iz Erazmus studentske mreže Srbije.

Erazmus dani: Budućnost obrazovanja je stigla

Novim programom nastoji se da se poveća kvalitativni učinak njegovih aktivnosti i osigurati jednake mogućnosti, tako što će nastojati uključiti ljude različite godina, iz različitih kulturnih sredina i različitog socioekonomskog položaja. Posebna je pažnja je posvećena osobama s manjim mogućnostima, uključujući osobe s invaliditetom, poteškoćama u obrazovanju ili migrantskim poreklom, kao i osobama koje žive u ruralnim i udaljenim područjima.

Program će biti digitalizovan i pojednostavljen za učesnike, posebno zahvaljujući inicijativi za Evropsku studentsku ispravu i izmenjenoj IT arhitekturi za korisnike i univerzitete. Program će služiti kao primer jer će podsticati učesnike da umesto aviona biraju prevozna sredstva sa manje emisija CO2.

Sredstva iz programa Erazamu+ biće usmerena i na izgradnju znanja i razumevanje održivosti i klimatske politike. Ideja je da tokom narednih sedam godina u novom programu učestvuje više od 10 miliona ljudi, što je isti broj kao u prethodnih trideset godina, stvarajući novu Erazmus generaciju.

„Učestvovanje mladih i studenata u programima kao što je Erazmus+ pozitivno utiče na obrazovni, društveni, lični i profesionalni razvoj jer poboljšava znanje i veštine, povećava zapošljivost, pomaže u sticanju samopouzdanja i nezavisnosti, podstiče znatiželju i inovativnost i pomaže u razumijevanju drugih“, zaključuju iz Erazmus studentske mreže Srbije. (danubeogradu.rs)