Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Singidunum: Anamarija Vartabedijan – Human Touch
Galerija Singidunum: Anamarija Vartabedijan - Human Touch (Bombardovanje Srbije)
Galerija Singidunum: Anamarija Vartabedijan - Human Touch (Bombardovanje Srbije)

Galerija Singidunum: Anamarija Vartabedijan – Human Touch

Od 2. do 10. novembra 2021. u Galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40) biće otvorena izložba slika „Human Touch“ autorke Anamarije Vartabedijan.

Na izložbi će se naći dvadeset slika, srednjeg i velikog formata u tehnici akril i ulje na platnu, kao i suvi pastel na papiru, koje su nastale u proteklih godinu dana, dok je jedan deo radova nastao 1999. godine.

Otvaranje izložbe je u utorak 2. novembra u 18.00 ispred Galerije Singidunum.

Nenad Vještica Khan na utu će svirati svoju interpretaciju stare, tradicionalne jermenske pesme „Dle Yaman“ (Avaj, avaj). Ova pesma koja prvenstveno govori o tragičnoj ljubavi, na najbolji način iskazuje patnju i tugu jermenske duše, i simbol je stradanja.

Human Touch – za promenu stvarnosti

Izložba nosi naziv „Human Touch“ jer jedan dodir ljudske ruke, namera ili nemarnost, dovode do katastrofa, destrukcije, razaranja, uništenja (seča šuma i klimatske promene, plastika koja guši i prekriva svet, eksplozije, bombe, ratovi). Ipak, jedan dodir ljudske ruke može ponekad to da zaustavi, promeni, pomogne ili popravi.

Nazivi radova počinju sa #Prayfor… i posebno su vezani za događaje koji su nas potresali u poslednjih godinu dana i njihove posledice (eksplozija u Bejrutu, australijski požari, rat u Nagorno-Karabahu, ali je deo radova vezan i za minule događaje – destrukcija Palmire i pad Sirije, bombardovanje Srbije, požar u Notr Damu, 11. septembar…

Spektakularizovana stvarnost, uživo prenošenje (live streaming) stravičnih događaja, eksplozija, ratova, požara – širom društvenih mreža, TV-a, masovnih medija… postavljaju nas u poziciju aktivnih posmatrača koji bi nekom svojom akcijom #Prayfor… mogli da promene stvarnost.

Anamarija Vartabedijan - #Prayfor Beirut; Beirut Explosion, 2020.
Anamarija Vartabedijan – #Prayfor Beirut; Beirut Explosion, 2020.

Fokus na te događaje, ometen digitalnom bukom i prikazivanjem stalno novih slika i novih događaja, kratko traje, a sa tim fokusom i naša zabrinutost zastareva i lako se prenosi, već sutradan, na nove društvene spektakle. Empatija i naša uključenost ostaju površne toliko koliko i sama medijska „reklama“ nekog u stvari stravičnog događaja.

Ipak, naša je obaveza da ponovo kažemo da mir nema alternativu, da su svi životi sveti i vredni, da podsetimo da su i šume hramovi za svoje stanovnike, i isto tako vredne kao i hramovi ljudi koji bivaju srušeni, razneti ili spaljeni uglavnom čovekovom namerom.

To je ujedno i cilj ove izložbe da apeluje na savest i svest čoveka. (Anamarija Vartabedijan)

„Pripovest nekog budućeg vremena…“

O izložbi Srđan Vučinić, filmski i likovni kritičar ovako piše:

„… gorući problemi današnjeg sveta i čovečanstva, slikama su dočarani na izložbi ‘Human Touch’ Anamarije Vartabedijan. Akrilom na platnu, kao i tehnikom pastela, ona beleži kataklizmične trenutke koji su obeležili zadnje dve decenije…

Najzanimljiviji radovi Vartabedijanove nastaju tamo gde ona izlazi iz figuracije i približava se apstrakciji (kao na slikama ‘Pray for Artsakh’ ili ‘Pray for Australia’) – onda kada imamo osećaj da se samim umetničkim postupkom realnost dekomponuje i postepeno iščezava – lomi se, preobličava i rasprskava…

Razobručena, varljiva i nestalna, čini se da vatra započinje neku svoju, zaumnu priču i propoved. Možda je to pripovest nekog budućeg vremena, koje ne želimo da sagledamo ni saznamo; možda je to istina do koje ćemo jednom doći, tek gatajući po pepelu“.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.