Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerijski prostor NBS: Izložba „Klas – karikature“
Galerijski prostor NBS: Izložba "Klas - karikature"
Galerijski prostor NBS: Izložba "Klas - karikature"

Galerijski prostor NBS: Izložba „Klas – karikature“

U galerijskom prostoru Narodne biblioteke Srbije (NBS; Skerlićeva 1) juče je otvorena izložba „Klas – karikature“ autorke Gorane Stevanović.

U NBS-u se čuva celokupna zaostavština velikog srpskog i svetskog karikaturiste Aleksandra Karakuševića Klasa (1927-2002), koju je 2019. godine Biblioteci poklonio umetnikov sin.

U istoriji jugoslovenske karikature, Klas jeostao upamćen kao istrajan i radoznao autor koga krasi neverovatna vedrina duha. Profesionalnu karijeru započeo je kao najmlađi karikaturista „Ježa“ (1950), a osam godina kasnije postao je član redakcije novoosnovanog časopisa „Ilustrovana politika“ u kojoj je proveo čitav radni vek.

Bio je član ULUPUDS-a, od 1959. stekao je status istaknutog umetnika, učestvujući na gotovo svim izložbama udruženja, potom, na tri stotine i devedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od čega je priredio četrdeset samostalnih u periodu od 1952. do 1994.

Tri svetske enciklopedije karikature i plakata uvrstile su u svoj pregled Klasove radove.

Galerijski prostor NBS: Izložba "Klas - karikature"

Iz obimnog likovnog opusa Aleksandra Klasa, koji sadrži ilustrovane plakate, originalne ilustracije i reklamnu grafiku, izdvojene su karikature na osnovu kojih su posmatrane političke slabosti i anomalije jugoslovenskog društva u celini, kao i individualne specifičnosti pojedinaca.

Njihov jezik, sa mnogo društvene opravdanosti i duhovitosti, potvrđuje suštinsku opredeljenost autora za sudbinu običnog čoveka, istovremeno odslikavajući krizno vreme druge polovine 20. veka.

Ne posmatrajući superiorno svet oko sebe, Klas je vodio nepresušan dijalog sa aktuelnim društvenim zbivanjima, pri čemu njegovi crteži poseduju univerzalno shvatanje ljudske sudbine.

Izložba „Klas – karikature“ prati profesionalni razvoj i životni put umetnika, mapirajući najvažnije tačke njegovog stvaralačkog formiranja, od ranih radova iz pedesetih godina prošlog veka, preko portretnih, autokarikatura, putopisnih, nagrađenih karikatura sa svetskih festivala humora, do onih rađenih za „Jež“ i „Ilustrovanu politiku“, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Galerijski prostor NBS: Izložba "Klas - karikature"

Klasova upečatljiva pojava sa naočarima i lulom bila je inspirativna i drugim uglednim svetskim karikaturistima koji su na duhovit način u više navrata ovekovečili njegov lik.

Izložene su nagrade i priznanja koja je osvajao na prestižnim međunarodnim takmičenjima, poput onih u Tolentinu i Knok Hejstu, dnevnički zapisi, prepoznatljive lule koje su bile i njegov zaštitni znak, brojni lični predmeti, kao i detalji grafičkog dizajna koji nose Klasov prepoznatljiv autorski pečat.

Izložba će biti otvorena do 1. decembra 2021. (danubeogradu.rs; fotografije: NBS)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.