Naslovna » BG špijun » Gde može da se putuje iz Srbije – oktobar 2021.
Gde može da se putuje iz Srbije - oktobar 2021: Hurgada (foto: Pixabay)
Gde može da se putuje iz Srbije - oktobar 2021: Hurgada (foto: Pixabay)

Gde može da se putuje iz Srbije – oktobar 2021.

Gde može da se putuje iz Srbije (opet u crvenoj zoni) tokom oktobra 2021? Situacija je zabrinjavajuća, a pravila u vezi sa putovanjima se stalno menjaju…

Putovanja iz Srbije u inostranstvo ponovo su pod znakom upita, jer je Srbija na „crvenoj listi“ mnogih država.

I u oktobru 2021. nastavljamo sa pregledom zemalja u koje možemo ili ne možemo da putujemo iz Srbije. Stanje se menja iz nedelje u nedelju, pa ćemo unositi izmene u ovaj pregled do kraja meseca.

Preporučujemo da se u konzulatima i ambasadama prethodno detaljno informišete, da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati. Naglašavamo: i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena.

Listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći na OVOM LINKU.

Region i okolina

  • Albanija – Putnici koji ulaze u Albaniju, na svim graničnim prelazima, moraju posedovati jedan od sledećih dokumenata: potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje); negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja). (Podsećamo: nema rominga!)
  • Bosna i Hercegovina – Državljani Srbije mogu da uđu u BiH. (Podsećamo: nema rominga!)
  • Bugarska – Srbija je svrstana među države u crvenoj zoni. Licima koja dolaze iz država u crvenoj zoni nije dozvoljen ulazak u Bugarsku. Postoje izuzeci, a to može da se vidi na sajtu Ambasade Srbije u Bugarskoj.
  • Grčka – Sve o ulasku u Grčku pročitajte na OVOM LINKU.
  • Mađarska – Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.
  • Rumunija – Državljani Srbije mogu da uđu u Rumuniju, pod uslovom da su u jednoj od sledećih kategorija: lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije; lica kojima je potvrđeno prisustvo virusa korona u prethodnih najviše 180, a najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije; deca uzrasta do 6 godina (bez obaveze prilaganja negativnog rezultata PCR testa); deca uzrasta između 6 -16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata); prekogranični radnici; studenti; lica koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata (ukoliko prilože negativan rezultat PCR testa); lica u tranzitu, pod uslovom da teritoriju Rumunije napuste u roku od 24 sata.
  • Severna Makedonija – Državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju, pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata: sertifikat o primljene 2 doze vakcine protiv Covid-19; potvrdu o preležanom virusu Covid-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja; negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije; negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije. Strani državljani moći će da tranzitiraju kroz Severnu Makedoniju (do 5 časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije. (Podsećamo: nema rominga!)
  • Slovenija – Državljani Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan. Za tranzit kroz R. Sloveniju neophodno je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati.
  • Hrvatska – Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska:
    – potreban je negativni PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 (ne stariji od 48 sata);
    – potrebna je potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 210 dana, a da je od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Gamaleja (Sputnjik V), Sinofarm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza);
    – potrebna je potvrda o preležanom virusu korona i primljenoj jednoj dozi vakcine u poslednjih šest meseci od početka bolesti, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 210 dana;
    – potreban je dokaz da se osoba oporavila od virusa korona, pri čemu je taj test napravljen u poslednjih 210 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili potvrda o preležanoj bolesti koju je potpisao lekar.
    Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze da pokažu negativni rezultat testa ili da idu u samoizolaciju ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.
  • Crna Gora – Od 14. septembra 2021. ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) poseduju jedan od propisanih uslova:
    – potvrda o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze);
    – negativan PCR test na COVID-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na COVID-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
    – negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati.
    Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina (crnogorski i strani državljani). (Podsećamo: nema rominga!)

Putovanja po Evropi

Za skoro sve države Evrope važe slična pravila: potrebno je popuniti formular o putovanju, imati dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test ili brzi test ili dokaz da ste preležali virus. Naravno, ima sitnih razlika, pa savetujemo da se dobro raspitate o detaljima. Ovo su pravila za neke od evropskih zemalja:

  • Austrija – Državljani Srbije mogu da uđu u Austriju, ulazak je dozvoljen za sve kategorije lica. Prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja. Lica koja ne mogu da prilože nijedan od napred navedena tri dokaza u obavezi su da urade test u roku od 24 sata od momenta ulaska u Austriju o svom trošku. Takođe, za ova lica važi obaveza on-lajn registracije, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja. On-lajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti ovde.
  • Velika Britanija – Državljani Srbije, koja se trenutno nalazi na „Amber“ listi zemalja, mogu da uđu i tranzitiraju kroz UK pod uslovom da imaju validnu vizu. Licima koja nisu primila obe doze vakcine u Engleskoj, ukoliko dolaze iz Srbije, za ulazak je neophodan: (1) negativan PCR ili Antigen test, urađen u prethodna tri dana (više informacija ovde); rezervisan i plaćen COVID-19 test, koji će biti urađen 2. i 8. dana nakon ulaska u zemlju (više informacija ovde); popunjen formular za praćenje kretanja – Passenger Locator Form. Putnici u tranzitu su takođe u obavezi da popune ovaj formular (za nepopunjavanje navedenog formulara predviđena je kazna u visini od 500 funti). Više informacija o ulasku i boravku u Engleskoj može se naći na ovom linku.
  • Države članice EU – U pojedine zemlje moguća su turistička putovanja pod standardnim uslovima (PCR test ili vakcinacija ili potvrda o preležanom virusu korona; osim u pojedinim slučajevima koje smo posebno naveli): Belgija – NE, Nemačka – DA, Francuska – DA, Italija – DA, Luksemburg – NE, Holandija – DA, Danska – NE, Irska – DA, Grčka – DA, Španija – DA, Portugalija – NE, Austrija – DA, Finska – DA, Švedska – NE, Slovenija – DA, Poljska – NE, Mađarska – DA, Češka – NE, Slovačka – DA, Litvanija – DA, Letonija – NE, Estonija – DA, Kipar – DA, Malta – DA, Bugarska – NE, Rumunija – DA, Hrvatska – DA.
  • Italija – Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Italiju. Prilikom ulaska u Italiju, neophodno je posedovati negativni PCR ili antigenski test urađen do 72 sati pre ulaska u Italiju i digitalni formular „Passenger Locator Form„. Po ulasku obavezna je samoizolacija i zdravstveni nadzor u trajanju od 5 dana, po čijem završetku je obavezno uraditi novi PCR ili antigenski test.
  • Kipar – Državljani Srbije mogu da uđu na Kipar. Od 19. avgusta 2021. Srbija je u „crvenoj kategoriji“ zemalja, te tako sva lica koja nisu vakcinisana moraju da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji). Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.
  • Malta – Može da se putuje, ali uz određene uslove. Više na ovom linku.
  • Nemačka – Nemačka je označila Srbiju kao područje visokog rizika zaraze virusom korona. Na snazi su nova pravila za državljane Srbije koji putuju ili tranzitiraju kroz Nemačku. Uvedena je obaveza elektronske prijave i kućnog karantina. Detaljno se informišite na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu.
  • Rusija – Državljani Srbije mogu ući u Rusku Federaciju isključivo direktnim letom na relaciji Beograd – Moskva preko avio kompanija Air Serbia i Aeroflot. Potreban je negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 72 sata od datuma uzimanja brisa.
  • Turska – Može da se putuje u Tursku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od šest godina. Potvrda o potpunoj vakcinaciji koju izdaje nadležni organ Srbije priznaje se umesto negativnog PCR testa.
  • Francuska – Može da se putuje u Francusku uz POTVRDU, dokaz o vakcinaciji, negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.
  • Švajcarska – Državljani Srbije mogu da putuju ali je potrebno: potvrda o putovanju + dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ili dokaz da ste preležali virus korona.
  • Španija – Državljani Srbije mogu da uđu u Španiju ukoliko poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (potrebno je da je prošlo najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine). Dozvoljen je ulazak deci mlađoj od 12 godina koja putuju u pratnji osoba sa navedenom potvrdom.

Putovanja po svetu

  • Abu Dabi – Neophodan je PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku u Abu Dabi na aerodromu se radi dodatno PCR testiranje. Za one koji ostaju u Abu Dabiju duže od šest dana neprekidno, obavezan je PCR test šestog dana i još jedan dvanaestog dana. Za sve koji dolaze u UAE obavezno je da se instalira Al Hosn aplikacija. U Abu Dabiju, samo uz zeleni status Al Hosn aplikacije moguće je ući u hotel, restoran, supermarket i sva ostala javna mesta. Turisti koji slete na Abu Dabi aerodrom dobijaju poseban unificiran broj (UID) koji im je potreban za instaliranje Al Hosn aplikacije.
  • Brazil – Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre trenutka ukrcavanja na avion. Potreban je i ovaj popunjen dokument. Važe posebna pravila pri ulasku u avion koja propisuje svaka avio kompanija posebno.
  • Dominikanska Republika – Potreban je negativan test.
  • Dubai – Može da se putuje, ali se na aerodromu vrši testiranje ili se uradi test u Srbiji (ne stariji od 48 sati).
  • Egipat – Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.
  • Izrael – Državljani Srbije mogu da uđu u Izrael pod uslovom da prethodno pribave odobrenje izraelskih vlasti (organ imigracione vlasti ili Ministarstvo inostranih poslova). Takođe, potrebno je da popune upitnik – zdravstvenu deklaraciju, 24 sata pre putovanja, kao i da poseduju negativan rezultat PCR testa. Navedena dokumenta se proveravaju na aerodromu pre leta za Izrael. Svi putnici moraju biti pokriveni putnim zdravstvenim osiguranjem koje uključuje i eventualnu zarazu od COVID-19.
  • Indija – Ne može da se putuje u ovu zemlju.
  • Japan – Turistički ne može da se putuje u ovu zemlju.
  • Južnoafrička Republika – Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, neophodan je ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan ovde).
  • Kanada – Potpuno vakcinisani državljani Srbije mogu ući turistički u Kanadu.
  • Katar – Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz registraciju na ovom portalu. Licima koja nisu vakcinisana se odrađuje karantin u hotelskim uslovima u trajanju od 7 dana. Potvrda o preležanom Covid-19 se prihvata samo ako je bolest preležana u Kataru. U svim slučajevima je neophodan negativan PCR test pre ukrcavanja na avione za Katar, koji se ponavlja na „Hamadu“ (mogu se proveriti i antitela).
  • Kenija – Državljani Srbije mogu da uđu u Keniju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati. Neophodna je registracija.
  • Kina – Građani Srbije koji imaju kinesku boravišnu dozvolu imaju odobren povratak u tu zemlju. Nema direktnog leta za Kinu.
  • Maldivi – Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
  • SAD – Državljani Srbije mogu da uđu u SAD. Ulaz u SAD i dalje je zabranjen licima koja su boravila duže od 14 dana u Kini, Irskoj, V.Britaniji, Iranu i zemljama Šengena. Obavezan je negativan PCR ili NAAT test ne stariji od tri dana, odnosno pozitivan test, ne stariji od tri meseca, za one koji su preležali bolest, uz lekarsku potvrdu kojom se tvrdi da je lice bezbedno za putovanje. Test je obavezan i za decu počev od dve godine. Kontrolu posedovanja testa vrši avio prevoznik. Takođe, preporučuje se da se test uradi i u SAD, između trećeg i petog dana po dolasku, kao i da se bude sedam dana u samoizolaciji.
  • Sejšeli – Građani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje na ovom linku. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.
  • Tajland – Državljani Srbije mogu da uđu sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovarajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.
  • Tanzanija – Može da se putuje u Tanzaniju (pa, samim tim i na Zanzibar). Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test). Pre dolaska u Tanzaniju (u roku od 24 sata) svi putnici moraju da popune obrazac na ovom sajtu.
  • Tunis – Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis, negativan PCR test neće više biti potreban putnicima koji ispunjavaju sledeće kriterijume: putnici koji su primili dve doze vakcine (potvrda sa QR kodom); putnici koji su preležali COVID-19 (koji su bili zaraženi virusom najmanje 6 nedelja pre ukrcavanja), pod uslovom da pokažu lekarsko uverenje izdato od strane nadležnih organa. Ostali putnici, stariji od 12 godina, obavezno moraju imati negativan PCR test (sa QR Kodom), koji nije stariji od 72 sata u trenutku ukrcavanja.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.