Naslovna » BG svaštara » Medicina » Lečenje bradavica: saveti dermatologa iz Beograda
Dermatim: Lečenje bradavica
Dermatim: Lečenje bradavica

Lečenje bradavica: saveti dermatologa iz Beograda

Bradavice su izrasline na koži, grublje od okolne kože na dodir sa neravnom površinom i najčešće su boje okolne kože; izaziva ih humani papiloma virus.

Bradavice mogu biti i tamnije boje, u nivou kože ili čak glatke što zavisi od njihovog tipa i lokalizacije na telu pacijenta.

Bradavice mogu da se jave bilo gde na koži a najčešće su na šakama i stopalima. U genitalnoj regiji ih nazivamo kondilomi, odnosno polne virusne bradavice.

„Nove studije ukazuju da će oko polovine bradavica nestati spontano posle godinu dana, a dve trećine posle dve godine. Da li će doći do spontanog povlačenja ili do spontanog širenja, zavisno je od imuniteta zaražene osobe i niko ne može sa sigurnošću reći.

Lako je prenošenje bradavica kako sa osobe na osobu tako i na druge delove tela već zaražene osobe. Zato se ne preporučuje čekanje da eventualno spontano nestanu, već je hitan tretman za njihovo uklanjanje poželjan.

Najefikasnije i najlakše uklanjanje je radiotalasima. Ranica koja ostaje posle tretmana najčešće zaraste posle tri do četiri dana, ali nije neobično ni da period oporavka traje i duže, odnosno do četiri nedelje. Iskusan dermatolog će uvek upozoriti pacijenta na period oporavka i prognozu – objašnjava dr Svetlana Đurišić iz Dermatima.

Više o temi uklanjanje bradavica pročitajte na linku Dermatološke Ordinacije Dermatim iz Beograda.