Naslovna » BG svaštara » Književnost » Srpski „Digitalni svet 1“ – najbolji evropski udžbenik za prvake
Srpski "Digitalni svet 1" - najbolji evropski udžbenik za prvake: Arpad Pastor i Gordana Rackov, autori
Srpski "Digitalni svet 1" - najbolji evropski udžbenik za prvake: Arpad Pastor i Gordana Rackov, autori

Srpski „Digitalni svet 1“ – najbolji evropski udžbenik za prvake

Na najvećoj manifestaciji pisane reči na svetu, Frankfurtskom sajmu knjiga, „Vulkan znanje“ je osvojilo Zlatnu nagradu za udžbenik „Digitalni svet 1“.

Autori Gordana Rackov i Arpad Pastor prestižno priznanje za „Najbolji evropski udžbenik“ (Best European Learning Material Awards – BELMA) dobili su u kategoriji udžbenika za prvi razred osnovne škole.

Uprkos jakoj konkurenciji u kojoj su bili vodeći izdavači iz Nemačke, Švajcarske, Slovenije, Švedske, Italije, Španije, Bugarske i drugih zemalja pobedila je izdavačka kuća „Vulkan znanje“, koja je prvi put učestvovala u ovom nadmetanju.

Nagradu su dodelili Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG). О najboljima je odlučivao međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka za obrazovnu literaturu iz nekoliko evropskih zemalja, koji je prepoznao „Digitalni svet 1“ kao inovativan i najbolji evropski udžbenik za osnovno školsko obrazovanje.

Svečano proglašenje održano je 20. oktobra, shodno trenutnoj situaciji, preko aplikacije Zoom, dok se prethodnih godina tradicionalna ceremonija dešavala pod sajamskim kupolama u Frankfurtu. Nagradu je u ime „Vulkan znanja“ primila urednica Milica Cvetinović.

– Ovo je veliko priznanje „Vulkan znanju“, potvrda za posvećenost kvalitetu udžbenika koju negujemo od samog početka, ali i dobar način za promociju Srbije, našeg obrazovanja i izdavaštva – izjavila je Nada Osmajić, direktor „Vulkan znanja“. – Nagrada je podsticaj za naš tim, naše autore, urednike i zaposlene u „Vulkanu“, zamajac da stvaramo još bolje knjige. Zlatna nagrada svrstala nas je među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje ne samo za nas, već i za nastavnike i roditelje.

Gordana Rackov i Arpad Pastor iz Kikinde, uspeli su da primene višegodišnje iskustvo u radu sa učenicima i zajedno sa urednicima „Vulkan znanja“ kreiraju „Digitalni svet 1“.

Srpski "Digitalni svet 1" - najbolji evropski udžbenik za prvake

Ovaj udžbenik bavi se temama iz oblasti informatike i računarstva, a cilj autora bio je da se učenici zainteresuju za novi predmet kroz različite zadatke i igrovne aktivnosti koje će im pomoći da se upoznaju sa osnovama programiranja. Svaka tema i lekcija kreirana je prema uzrastu učenika.

Osim što je pisan zanimljivim i razumljivim jezikom, ovaj udžbenik predstavlja štivo budućnosti.

Kroz različite zadatke učenici mogu, samostalno ili uz pomoć odraslih, da nauče kako da bezbedno koriste internet i kako da algoritamski razmišljaju. Dizajn udžbenika uvažava uzrast učenika, pa je odnos između tekstova, ilustracija i metodičke aparature dobro izbalansiran.

Pored štampanog, postoji i digitalni udžbenik, koji sadrži 3D animacije, video i audio-zapise, interaktivne testove, obrazovne alate i igre za razvoj različitih kognitivnih veština. „Digitalni svet 1“ već se koristi u mnogim školama u Srbiji.

Sa više od 150 udžbenika i nastavnih sredstava, „Vulkan znanje“, kao deo izdavačke kuće „Vulkan izdavaštvo“, za tri godine je postao najzastupljeniji domaći izdavač u osnovnim školama u Srbiji.

Po rečima predstavnika iz ove izdavačke kuće bio je veliki izazov pripremiti potpuno nove i drugačije udžbenike uz veliku konkurenciju drugih izdavačkih kuća – kako domaćih tako i onih osnovanih stranim kapitalom.

Posebno je izazov bilo osmisliti udžbenik po najvišim standardima koji će naše najmlađe učenike uvesti u svet digitalnog obrazovanja i što bolje im približiti novi predmet u srpskom obrazovnom sistemu.