Naslovna » Izlasci » Festivali » 25. Ring Ring u Beogradu
25. Ring Ring u Beogradu
25. Ring Ring u Beogradu

25. Ring Ring u Beogradu

Jubilarni, 25. Ring Ring biće organizovan u Beogradu, na tri lokacije, od 23. novembra do 3. decembra 2021. godine, uz učešće muzičara iz 13 zemalja.

Međunarodni festival nove muzike Ring Ring obeležava dve i po decenije postojanja. Stoga je osmišljen i prigodno bogat program, koji obuhvata 13 koncerata i izložbu fotografija. Glavni, koncertni deo programa ima čak tri svetske premijere.

Saradnja domaćih i stranih umetnika je oduvek krasila Ring Ring. Tu tradiciju predstavlja i prigodno, kompilacijsko audio-izdanje Ring Ring – 25 godina, domaći autori, čije se objavljivanje očekuje u sam osvit festivala. Zanimljivo je i to da su organizatori festivala dali mogućnost pojedinim domaćim umetnicima da nastupe sa stranim muzičarima po sopstvenom izboru.

Većina domaćih umetnika koji će nastupiti na festivalu jesu već poznata imena i u evropskim okvirima: Silard Mezei, Tijana Stanković, Milana Zarić, Kӣr… Ni dijaspora nije izostavljena, budući da se na nastupu austrijskog sastava Szene Instrumental kao gošća očekuje pevačica Irina Karamarković.

Kako dolikuje atmosferi jubileja, pozvani su i neki od učesnika ranijih izdanja festivala poput engleskog pevača Fila Mintona (Phil), norveškog gitariste Kima Mira (Myhr), mađarskog saksofoniste Akoša Selevenjija (Akosh Szelevényi), te bubnjara Tonija Baka (Tony Buck), Arona Portelekija (Áron) i Ingara Zaka (Zach).

Dve zvezde improvizovane muzike će se prvi put pojaviti pred beogradskom publikom: američko-holandska čelistkinja Fransis-Mari Uiti (Frances Marie-Uitti) i austrijska pijanistkinja Elizabet Harnik (Elizabeth).

Jedan od fokusa 25. festivala jeste predstavljanje berlinske scene improvizovane muzike, kroz koncerte dva multinacionalna trija (Jane in Ether i Der Lange Schatten), koji čine muzičari iz Berlina.

Posebno iznenađenje za ljubitelje složenijih žanrova i umetničkih formi donose nova predstava/instalacija francuskog umetnika Lorana Bigoa (Laurent Bigot), kao i koncert poljskog harmonikaša Zbignjeva Hojnackog (Zbigniew Chojnacki), koji mogućnosti harmonike dopunjava pedalama i drugim efektima.

Tokom trajanja festivala, u Galerijskom prostoru Radio Beograda (ulaz iz Svetogorske) biće otvorena izložba fotografija „Objektivno iz Šestice“. Reč je o fotografijama koje je naš renomirani fotograf el gvojos (Želimir Gvojić) snimio na koncertima u Studiju 6 Radio Beograda.

Upravo je Studio 6 još jedna važna vezivna linija ovogodišnjeg festivala: pored same teme izložbe, tu su i dva koncerta u ovom kultnom prostoru, kao i nastup Ansambla Studio6, koji baš ovom studiju duguje svoje ime.

Festival će biti otvoren koncertima u prostoru u kojem je Ring Ring i započeo svoj život u Jevrejskoj 16. Nekada se taj prostor zvao Kulturni centar Rex, a danas je to Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat.

Cene karata iznose po 500 dinara za koncerte 23, 26, 28. i 29. novembra, dok je za 27. novembar cena 700 dinara. Zainteresovani mogu da nabave komplet ulaznica po ceni od 2.200 dinara.

25. Ring Ring – program

Utorak, 23. novembar 2021. (20.00)
Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat

 • Ansambl Studio6: Re-Interpretacije (SRB/GB)
 • Szene Instrumental feat. Irina Karamarković & Denovaire: Dystopian Pleasure III (A/SRB)

Četvrtak, 25. novembar 2021. (20.30)
Studio 6 Radio Beograda

 • Frances-Marie Uitti/Elisabeth Harnik/Milana Zarić (NL/SAD/A/SRB), svetske premijere

Petak, 26. novembar 2021. (20.00)
Drugstore

 • Phil Minton & Mezei Szilárd (GB/SRB), svetska premijera
 • Akosh S. Trio (H)

Subota, 27. novembar 2021. (19.00)
Drugstore

 • Laurent Bigot: D’un air instable (F)
 • Thark – Kӣr & Mangulica FM (SRB), svetske premijera
 • Kim Myhr You ǀ me (N/S/SK/AUS)

Nedelja, 28. novembar 2021. (20.00)
Drugstore

 • Ana Kravanja & Tijana Stanković (SLO/SRB)
 • Zlatko Kaučič & Tomaž Grom (SLO)

Ponedeljak, 29. novembar 2021. (20.00)
Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat

 • Zbigniew Chojnacki (PL)
 • Jane in Ether – Biliana Voutchkova/Magda Mayas/Miako Klein (BG/D)

Petak, 3. decembar 2021. (20.30)
Studio 6 Radio Beograda

 • Der Lange Shatten (N/D/I)

Četvrtak, 25. novembar – utorak, 30. novembar 2021.
Galerijski prostor Radio Beograda

 • Izložba fotografija: el gvojos, Objektivno iz Šestice

(danubeogradu.rs)