Naslovna » Izlasci » Festivali » 7. Festival američkog nezavisnog filma – IndieBelgrade
7. Festival američkog nezavisnog filma - IndieBelgrade
7. Festival američkog nezavisnog filma - IndieBelgrade (detalj sa plakata)

7. Festival američkog nezavisnog filma – IndieBelgrade

Ovogodišnji, sedmi po redu, Festival nezavisnog američkog filma, IndieBelgrade, donosi izvesne promene i nov, bogatiji programski koncept.

Pored predstavljanja uobičajeno atraktivnog i uvek svežeg pogleda na savremnu severnoameričku nezavisnu filmsku scenu od 19. do 21. novembra, Dom omladine Beograda, kao organizator festivala, počinje sa razvojem edukativnog, teorijsko-kritičkog i muzičkog programa, a sve u okvirima teme nezavisnog filma i nezavisne umetnosti uopšte.

Još jedna novina je da će IndieBelgrade od ove godine imati paraleni program u Nišu, u okviru kojeg će, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, ekskluzivno biti prikazana tri najbolja filma sa ovogodišnjeg festivala, po izboru umetničkih direktora, Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića.

Okosnicu festivala i dalje čini filmski program, ali u mnogo širem kontekstu. Filmske ideje mogu se razvijati u stilu i pravcu veće nezavisnosti i većeg oslanjanja na nezavisne filmske strategije u Americi.

7. IndieBelgrade – konferencija, masterklasovi, radionice

O indie filmskim uticajima, stilu, autorima, njihovim inspiracijama, kao i o svim ostalim uzrocima i posledicama filmske nezavisnosti ili težnje ka njoj, kao i o samom pojmu nezavisnosti, ne samo sa filmskog stanovišta i iz filmske perspektive, može se naširoko analizirati, tumačiti i teoretisati.

To će i biti jedna od glavnih ideja ovogodišnje konferencije „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije“, uz učešće domaćih i regionalnih filmskih kritičara i teoretičara mlađe i srednje generacije.

U sklopu pratećeg programa, a u slavu filmske nezavisnosti, slobode i američkog nezavisnog filma, biće organizovani i masterklasovi domaćih autora koji imaju stil i senzibilitet sličan severnoameričkim autorima.

Zainteresovanoj publici, kroz izlaganja i razgovore, približiće deo svojih kreativnih strategija, kao i uticaje koje su usvojili u radu, a koji imaju veze sa indie filmom i njegovom filozofijom.

U okviru raznovrsnog edukativno-teorijskog pristupa indie filmu, festival će ove godine ponuditi i nekoliko radionica namenjenih profesionalcima i budućim profesionalcima.

7. IndieBelgrade – muzika

Poseban i važan segment ovogodišnjeg Festivala nezavisnog američkog filma biće muzika, koja ima veze sa filmom ili sa „amerikana“ muzičkim pravcem.

Prvog dana programa koncert će održati grupa On Tour, koji donosi jedinstveni melanž alt-kantrija, folk roka i akustičnog zvuka, dok je subota, 21. novembar rezervisana za nastup autora koji je spiritus movens srpskog nezavisnog i „garažnog“ filma: Milutin Petrović publici 7. IndieBelgrade festivala predstaviće svoj najnoviji muzički projekat „John Bonham and His Backing Band“, u kojem ostvaruje saradnju sa Anom Rodić, književnicom i lajv art performerkom.

Projekcije filmova će se održavati u Velikoj sali, koncerti u sali Amerikana, a prateći edukativni i teorijski program u Klubu i Tribinskoj sali.

Svi edukativni programi su besplatni i otvoreni za javnost, osim radionica namenjenih profesionalcima, koje su besplatne ali namenjene prethodno prijavljenim kandidatima.

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda. Cena jedinstvene ulaznice za program festivala, koji obuhvata pet filmskih projekcija i dva koncerta, iznosi 1.500 dinara. Cene pojedinačnih ulaznica su 250 RSD za filmske projekcije i 700 RSD za koncerte.

7. IndieBelgrade – program

Petak, 19. novembar 2021.

 • 17.00 – Klub DOB
  Masterklas: Scenarističke konsultacije. Vodi: Saša Radojević.
  Radionica je zatvorenog tipa, namenjena prijavljenim profesionalcima.
 • 18.30 – Velika sala DOB
  Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma u prisustvu gosta, nagrađivanog američkog reditelja Majkla Vokera.
 • 19.00 – Velika sala DOB
  Spremna za borbu / Catch The Fair One
  SAD 2021. / drama / 85 min. / Režija: Džozef Kubota Vladika
  Bivša bokserka ulazi u svet belog roblja u potrazi za svojom maloletnom sestrom.
  Od jednog od reditelja „Narkosa“, stiže nam sirovo-nežni film osvete.
 • 21.00 – Amerikana DOB
  Koncert: On Tour

Subota, 20. novembar 2021.

 • 12.00 – Amerikana DOB
  Konferencija: „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije“
  Moderator: Saša Radojević
  Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.
 • 15.00 – Klub DOB
  Ekskluzivni masterklas gosta festivala, američkog reditelja Majkla Vokera.
 • 17.30 – Velika sala DOB
  Softver za neverstvo / The Beta Test
  SAD / VB 2021. / paranoja-komedija / 93 min. Režija: Džim Kamings i Pi Džej MekKejb
  Kada holivudski agent pred ženidbom dobije anonimno pismo – poziv na erotski susret, on upada u paranoični svet laži, neverstva i digitalnih prevara.
 • 19.30 – Velika sala DOB
  Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala
  Slikaj / Paint
  SAD 2020. / drama, komedija / 95 min. / Režija: Majkl Voker
  Troje diplomaca likovne akademije, pokušavaju da se probiju kroz bizarni art-svet Njujorka. Uskoro će shvatiti da nije umetnost ono što treba da prodaju, već sebe.
  Posle filma sledi razgovor uživo reditelja Majkla Vokera sa publikom.
 • 22.00 – Amerikana DOB
  Koncert: John Bonham and His Backing Band

Nedelja, 21. novembar 2021.

 • 12.00 – Amerikana DOB
  Konferencija: „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije“
  Moderator: Saša Radojević
  Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.
 • 12.00 – Klub DOB
  Indie Film Fitness Workshop
  Vodi: Darko Lungulov
  Radionica je zatvorenog tipa, namenjena ranije prijavljenim kandidatima.
 • 17.30 – Velika sala DOB
  Ožalošćena mala / Shiva Baby
  SAD 2020./ crna komedija / 77 min. / Režija: Ema Seligman
  „Nušićevska“ komedija o njujorškoj adolescentkinji čije se erotske tajne otkriju pred celom jevrejskom familijom, na prijemu, u kući ožalošćenih.
 • 19.00 – Velika sala DOB
  Crvena raketa / Red Rocket
  SAD 2021. / crna komedija / 128 min. / Režija: Šon Bejker
  Iz Kana stiže najnoviji film senzacionalnog Šona Bejkera („Florida Project“, „Tangerine“) o „penzionisanom“ porno glumcu i muvatoru Reksu, koji se bez novca vraća u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi.
  Posle filma biće emitovan intervju sa rediteljem Šonom Bejkerom, snimljen specijalno za IndieBelgrade festival.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.