Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i Hauard Grifits: Repertoar inspirisan morem
Beogradska filharmonija i Hauard Grifits (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Hauard Grifits (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija i Hauard Grifits: Repertoar inspirisan morem

Beogradska filharmonija i dirigent Hauard Grifits pripremaju neobičnu plovidbu kroz repertoar inspirisan morem, u petak 26. novembra 2021. od 20.00.

Prvi put pred filharmonijskim orkestrom u Kolarčevoj zadužbini, nastupiće zvezda svestkih podijuma i nekadašnji vunderkind, violinista Ziju He.

Mladi violinista je sa samo 18 godina bio jedan od najmlađih solista koji je debitovao u Muzikferajnu sa Bečkom filharmonijom.

O njegovom talentu svedoče prestižne nagrade sa takmičenja Mocart u Salcburgu i takmičenja „Jehudi Menjuhin“, a 2014. godine bio je Evrovizijski mladi muzičar godine. Sa filharmonijskim orkestrom, Ziju He izvešće zahtevni koncert Albana Berga, „U spomen jednom anđelu“.

Pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa, duga plovidba u Beogradskoj filharmoniji započinje Mendelsonovom uvertirom „Mirno more i srećno putovanje“. Delo je inspirisano Geteovim stihovima i govori o plovidbi u davnim vremenima.

Sedamdeset godina kasnije, kompozitor Edvard Elgar u svom orkestarskom remek delu „Enigma varijacije“, citirao je temu Mendelsonove uvertire, kako bi dočarao put jednog od njegovih prijatelјa na brodu za Australiju ili Novi Zeland. Upravo ovo delo kruniše program koncerta za koji su karte u prodaji od ponedeljka 22. novembra, na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn. (danubeogradu.rs)