Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dereta: Gert Nigorshaug – Mengeleov zoo-vrt
Dereta: Gert Nigorshaug - Mengeleov zoo-vrt
Dereta: Gert Nigorshaug - Mengeleov zoo-vrt

Dereta: Gert Nigorshaug – Mengeleov zoo-vrt

Najbolji norveški roman u poslednjih 100 godina, „Mengeleov zoo-vrt“ Gerta Nigorshauga, u Srbiji je objavila Dereta u prevodu Jelene Loma.

Mino je rođen u prašumama Južne Amerike. Zaljubljen je u mirise, zvukove, zelenilo i svu raznovrsnost živog sveta u njoj. Dečak zarađuje za život tako što sa svojim ocem lovi najređe vrste leptirova.

Mir u njihovoj zajednici narušava velika naftna kompanija koja namerava da započne eksploataciju u prašumi. Jednog dana, po povratku iz lova, Mino zatiče svoju porodicu i prijatelje masakrirane. Pobila ih je vojska koja je na platnom spisku tih istih kompanija.

U strahu, beži dublje, u neispitane predele prašume. Isidoro, putujući mađioničar, nalazi ga i usvaja, te ga podučava mađioničarskim veštinama. Njih dvojica organizuju spektakularnu predstavu sa kojom obilaze sela na južnoameričkom kontinentu.

Godinama kasnije, Mino kreće na fakultet, posebno zainteresovan za biologiju i eko-filozofiju. Tamo nalazi svoje istomišljenike i zajedno s njima osniva pokret „Mariposa“, u želji da skrenu pažnju svetske javnosti na uništavanje prirodnih resursa. Počinju sistematski da ubijaju lidere kompanija koje su uništavale čovekovu okolinu i počinile zločine protiv stanovništva u nerazvijenim zemljama.

Gert Nigorshaug u knjizi „Mengeleov zoo-vrt“ vešto kombinuje napetu i nadasve zanimljivu priču, izvrstan pripovedački stil i ekološki angažovani pristup, dočaravajući nam tako surovu realnost Latinske Amerike i teško breme kolonijalizma koje još vuče za sobom, a sve to na osnovu sopstvenog iskustva u tamošnjim prašumama.

(danubeogradu.rs)