Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Ekoskop – novi zeleni program Festivala autorskog filma
Ekoskop - novi zeleni program Festivala autorskog filma (detalj sa plakata)
Ekoskop - novi zeleni program Festivala autorskog filma (detalj sa plakata)

Ekoskop – novi zeleni program Festivala autorskog filma

Mini eko festival – Ekoskop je program Festivala autorskog filma čije će prvo izdanje biti održano 13. novembra 2021. u Dvorani KCB (Kolarčeva 6).

U pitanju je svojevrsno festivalsko zagrevanje osmišljeno sa idejom da kroz filmski program i aktivan dijalog odgovori na goruće izazove sa kojima se suočavamo u kontekstu ekološke održivosti i klimatskih promena.

Budući da je Ekoskop, pre svega, usmeren na edukaciju o aktuelnim društvenim problemima u domenu očuvanja životne sredine, te postojećim i mogućim metodama borbe, prvi događaj je posvećen deci i mladima kao najhrabijim i najsvežijim glasovima društva.

Ovaj ogranak festivala predstavlja tek prvi korak u nizu budućih akcija za podizanje svesti o ekološkim politikama, a u okviru njega nalazi se i programska celina koja predstavlja ‘zelene’ filmove te filmove sa važnim ‘zelenim’ temama. Snažni i informativni filmovi, uz ekološki dijalog – kao kolektivno iskustvo – mogu imati važnu ulogu u obrazovanju i aktivaciji omladine.

Osim projekcije dva filma – animiranog „Zozonci u zemlji vetra“, za najmlađu publiku, i igranog „Veće od nas“, u kasnijim popodnevnim časovima, u skladu sa senzibilitetom i konceptom filma za tinejdžere, Ekoskop organizuje debatu „Mladi u staklenoj bašti – Gorući poziv na akciju“ u saradnji sa Green Art Incubator-om, platformom usmerenom na podršku i osnaživanje organizacija i inicijativa u pravcu zelene transformacije u polju kulture i umetnosti, u kontekstu klimatskih promena.

Ekoskop – satnica

Subota, 13. novembar 2021.

 • 12.00… Zozonci u zemlji vetra, 80 min
 • 17.00… Veće od nas, 96 min
 • 19.00… Debata: Mladi u staklenoj bašti – Gorući poziv na akciju
  Učesnici:
  Natalia Novikova – Extinction Rebellion
  David Jovanović – filmski reditelj
  Ivan Bjelić – aktivista i novinar
  Moderatorka: Sara Arsenović (novinarka Radio Bgd 2)

(danubeogradu.rs)