Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Flotel Evropa, Greh, Prve 54 godine, Gorbačov. Raj, Od sutra počinjem da…
Novi filmovi u bioskopima: Greh
Novi filmovi u bioskopima: Greh

Novi filmovi u bioskopima: Flotel Evropa, Greh, Prve 54 godine, Gorbačov. Raj, Od sutra počinjem da…

Novi filmovi u bioskopima počinju da se prikazuju od četvrtka, 11. novembra 2021, a među njima su i dokumentarni i umetnički filmovi sa festivala…

Ranije smo predstavili filmove „Večni„, „Moje slatko čudovište“ i „Fabrika snova„.

Flotel Evropa

Talas izbeglica iz rata u Bosni i Hercegovini stigao je 1992. i do Danske. Izbeglički kampovi su se brzo napunili, pa je Crveni krst dovukao ogroman brod u kanale Kopenhagena.

Flotel Evropa postao je privremeni dom za hiljadu ljudi dok su čekali odluke o njihovim zahtevima za azil. Među njima je bio i 12-godišnji dečak Vladimir, koji je pobegao iz Sarajeva s majkom i starijim bratom. Proveli su dve godine u limbu Flotela Europe.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Flotel Europa / Flotel Evropa. Početak prikazivanja: 11. novembar 2021. Dužina trajanja: 70 minuta. Države i godina proizvodnje: Danska, Srbija / 2015. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Vladimir Tomić.

 

Greh

Firenca, početak XVI veka. Iako ga svi smatraju genijem, Mikeanđelo Buonaroti živi u siromaštvu, iscrpljen borbom da dovrši plafon Sikstinske kapele. Kada umre njegov poslodavac i glava plemićke porodice Dela Rovere, papa Julije II, Mikeanđelo postaje opsednut pronalaskom najboljeg mermera da bi dovršio njegovu grobnicu.

Lojalnost umetnika je na testu u trenutku kada se Lav X, iz suparničke porodice Mediči, ustoliči kao papa i zada mu novi projekat – fasadu bazilike San Lorenco. Prisiljen da laže kako bi imao podršku obe porodice, Mikeanđela intezivno muče sumnje i halucinacije, što ga dovodi do bezobzirnog ispitivanja sopstvenih moralnih i umetničkih propusta.

„Greh“ je privlačan odraz o agoniji i ekstazi veličine pojedinca i dubokoj ljudskosti koja stoji iza legende renesanse.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Il peccato / Greh. Početak prikazivanja: 11. novembar 2021. Dužina trajanja: 134 minuta. Država i godina proizvodnje: Italija / 2019. Žanr: biografski, drama, istorijski. Uloge: Alberto Testone, Yulia Visotskaya, Massimo De Francovich, Orso Maria Guerrini. Reditelj: Andrey Konchalovskiy.

 

Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

Novi film velikog izraelskog dokumentariste Avija Mograbija svedočenje je izraelskih vojnika o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Kritičari kažu da se kod režisera jedva može nazreti hladni bes zbog teme kojom se bavi. Neprimetan je zato što Mograbi, koji i režira i ima ulogu naratora, vešto dopušta istorijskim činjenicama i desetinama intervjua sa bivšim vojnicima da precizno rasvetle šta je poluvekovna okupacija Zapadne obale i Pojasa Gaze uradila obema stranama – i Palestincima, i Izraelcima.

Naslov filma je ključ – Mograbi doslovno konstruiše ironični priručnik od istorijskih činjenica o tome kako okupirati tuđu teritoriju na više od pet decenija.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: The First 54 Years – An Abbreviated Manual for Military Occupation / Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju. Početak prikazivanja: 11. novembar 2021. Dužina trajanja: 110 minuta. Države i godina proizvodnje: Izr, Fra, Fin, Nem / 2021. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Avi Mograbi.

 

Gorbačov. Raj

Gorbačovljev kratki mandat obeležio je pad jednog carstva. Bio je tvorac Glasnosti i Perestrojke koje su građanima Sovjetskog Saveza dale priliku za slobodu. Srušio je Berlinski zid. Ali, istovremeno je tokom njegovog mandata eksplodiralo nuklearno postrojenje u Černobilu i to je zataškavano.

Građani koji su zahtevali nezavisnost baltičkih zemalja, ubijeni su. Vojnici su nasilno ugušili proteste u Tbilisiju. Sovjetski tenkovi ubili su mirne protestante u Bakuu. Sovjetsko carstvo se urušilo, a Gorbačova je osudio vlastiti narod.

Noseći teret prošlosti, taj usamljeni starac proživljava poslednje dane života u praznoj kući u predgrađu Moskve, čekajući trenutak kada će ga pozvati da se pridruži spisku najznačajnijih figura 20. veka. Istorija će suditi Gorbačovu, ali Gorbačov iznosi sopstveno, konačno svedočenje.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Gorbachev. Heaven / Gorbačov. Raj. Početak prikazivanja: 11. novembar 2021. Dužina trajanja: 100 minuta. Država i godina proizvodnje: Letonija / 2020. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Vitaly Mansky.

Od sutra počinjem da

Li radi tokom noći i spava preko dana; njegov cimer živi obrnutim ritmom. U podzemnoj sobi, u nekadašnjem skloništu, njih dvojica spavaju u istom krevetu, ali nikad u isto vreme.

Njihovi kratki susreti i soba koju dele čine privremeni dom koji će, zajedno sa drugim stanarima, uskoro morati da napuste. Svuda oko njih, grad neprestano raste i sve im je manje dostupan.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: From Tomorrow On, I Will / Od sutra počinjem da. Početak prikazivanja: 11. novembar 2021. Dužina trajanja: 60 minuta. Države i godina proizvodnje: Nemačka, Kina, Srbija / 2019. Žanr: dokumentarni. Reditelji: Ivan Marković, Linfeng Wu.

Kratkometražni filmovi

U Kombank dvorani (Sala srpskog filma) biće prikazana dva domaća kratkometražna filma iz 2015. godine.

Abdul i Hamza“ (autor: Marko Grba Singh; trajanje: 49 minuta) je film u kom je predstavljena sudbina dvojice Somalijskih imigranata u Srbiji.

Ruža vetrova“ (autor: Kosta Ristić; trajanje: 16 minuta) je takođe o izbeglicama. Dok izbeglice iz Afrike i sa Bliskog Istoka beže od imperijalističkih ratova, Beograd im je poslednja stanica pred Evropsku uniju. Studenti iz Beograda i Ljubljane spuštaju se na Železničku stanicu Beograd, koja postaje Ruža vetrova – mesto gde se susreću svi vetrovi koji danas potresaju svet.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.