Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Gradonačelnik
Novi filmovi u bioskopima: Gradonačelnik (detalj sa plakata)
Novi filmovi u bioskopima: Gradonačelnik (detalj sa plakata)

Novi filmovi u bioskopima: Gradonačelnik

Dokumentarni film reditelja Vuka Dapčevića o Branku Pešiću „Gradonačelnik“, prikazivaće se u pojedinim bioskopima od četvrtka, 4. novembra 2021.

Iako se činilo da se o Branku Pešiću, koji je za života postao legenda, mnogo toga zna, gledaoci će videti i nešto što možda nisu očekivali.

Ovo nije samo priča o legendarnom Branku Pešiću, velikom graditelju i vizionaru, koji je stvorio najveće simbole Beograda, tada glavnog grada Jugoslavije, nego i o voljenom građaninu prestonice, u narodu popularnijem čak i od Tita.

Za vreme njegovog devetogodišnjeg mandata (1965-1974) kao gradonačelnika, podignuti su „Gazela“, „Beograđanka“, hale „Pionir i „Pinki“, hotel „Jugoslavija, završen je Muzej savremene umetnosti, prokopan je Terazijski tunel, napravljena čuvena Mostarska petlja, otvoreni su bazeni „Olimp“ i „25. maj“, a Ada Ciganlija postala je uređeno kupalište…

Beograd je sa svojih 680.000 porastao na 920.000 stanovnika. Izgrađeno je čak 86.000 stanova. Dok je Branko Pešić bio na čelu grada, počeli su BITEF, FEST, Studio B, a ostvarena je i njegova ideja o Aleji zaslužnih građana.

U dokumentarnom filmu „Gradonačelnik“ govore Brankovi bliski saradnici i prijatelji. Najdirljivije su uspomene njegove ćerke i sina, Sofije i Lazara Pešića.

Originalni naziv filma: Gradonačelnik. Početak prikazivanja: 4. novembar 2021. Dužina trajanja: 87 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2021. Žanr: biografski, dokumentarni. Reditelj: Vuk Dapčević.
(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.