Naslovna » BG špijun » Sedmi festival Na sopstveni pogon
Sedmi festival Na sopstveni pogon: Elektrika - Street Art Jam
Sedmi festival Na sopstveni pogon: Elektrika - Street Art Jam

Sedmi festival Na sopstveni pogon

Festival Na sopstveni pogon, koji organizuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, održava se po sedmi put, traje do 30. novembra 2021.

U više gradova u Srbiji, publici se predstavljaju različiti programi koje realizuju članice mreže NKSS zajedno sa njihovim partnerima. Ono što je zanimljivo je da se festival ove godine odvija u proširenom izdanju, i donosi čak 19 programa iz oblasti savremene umetničke produkcije.

Pored programa koji su tradicionalno deo festivala i koji predstavljaju plod saradnje dve ili više organizacija, ove godine festival nam donosi i programe gostovanja, kroz koje organizacije imati prilike da u četiri grada u Srbiji prikažu svoje ranije nastale programe.

Tokom dva i po meseca, publika u Užicu, Smederevu, Kruševcu i Zrenjaninu, može da uživa u filmskim projekcijama, dramskim i plesnim predstavama, razgovorima i debatama, plesnim, filmskim, muzičkim i drugim radionicama, umetničkim intervencijama u javnom prostoru i drugim sadržajima, koji imaju za cilj obogaćivanje lokalnih kulturnih ponuda i podsticanje kulturnog dijaloga.

Nosioci saradničkih programa su organizacije Fakiri sa juga, Elektrika, Kulturkick, Pozorište Patos Hop.la i Perilo Zabrežje, koji kroz saradnju sa partnerskim organizacijama, neformalnim grupama ili ustanovama kulture kreiraju nove sadržaje, jačajući i produbljujući tako već ostavrena partnerstava ili uspostavljajući nova.

Programi gostovanja se izvode uz podršku lokalnih organizacija.

Festival je osnovan sa idejom da se, kroz povezivanje i podsticanje saradnje među akterima nezavisne kulturne scene da doprinos jačanju nezavisne kulture u Srbiji i borbi za bolji položaj radnika i radnica u kulturi, a da se kroz podršku lokalnih kulturnih scena u više gradova, da doprinos decentralizaciji kulture u Srbiji.

Programi i ove godine odgovaraju na izazove pandemije prilagođavajući se datoj situaciji, održavajući se tako prema potrebi u kombinovanim formama, radionicama sa malim brojem ljudi i u online prostoru.

Kompletan program festivala je dostupan na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.