Naslovna » Izlasci » Izložbe » Slika „Berba“ Save Šumanovića pred publikom u Narodnom muzeju u Beogradu
Slika "Berba" Save Šumanovića
Slika "Berba" Save Šumanovića

Slika „Berba“ Save Šumanovića pred publikom u Narodnom muzeju u Beogradu

Obeležavajući stogodišnjicu nastanka, slika „Berba“ Save Šumanovića biće izložena u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu od 16. do 26. novembra 2021.

Posle kompleksnog procesa konzervacije i restauracije koji je trajao više godina, posetioci će imati priliku da vide prvo monumentalno delo Save Šumanovića u njegovom originalnom sjaju.

Za sve one koji bi želeli da saznaju više o slici „Berba“ i Savi Šumanoviću, Narodni muzej u Beogradu je organizovao i predavanje iz ateljea za konzervaciju i restauraciju: restauratori koji su realizovali kompleksan restauratorski poduhvat će o čitavom postupku i izazovima sa kojima su se susreli govoriti 18. novembra od 18.00.

Sava Šumanović – Berba

Slika „Berba“ Save Šumanovića nastala je tokom njegovog prvog boravka u Parizu (jesen 1920. – leto 1921), jedne od stvaralački najplodnijih godina ovog umetnika.

Na osnovama ove figuralne ikonografije, varijacija vinograda i berbi, tema „branje grožđa“, posebno poslednjih godina umetnikovog života, postaće omiljeni žanr motiv kome će se Šumanović stalno vraćati.

Slika predstavlja sintezu i jedinstvenu modifikaciju različitih pariskih iskustava, od konstruktivističkog uticaja Pola Sezana, elemenata Pikasovog sintetičkog kubizma, do jedne potpuno drugačije kompozicione sheme uspostavljene na tradiciji i klasicizmu Pusena i Engra, čime će Šumanović označiti početak svoje nove, neoklasicističke faze.

Svi zainteresovani će do 26. novembra moći da iskoriste jedinstvenu priliku za upoznavanje i osobito uživanje u jednom od najereprezentativnijih Šumanovićevih dela, čija renesansna čistoća i harmonija celine naglašavaju tendenciju afirmacije života s jedne, a revitalizacije tradicionalnih vrednosti s druge strane. (danubeogradu.rs)