Naslovna » BG servis » Zadušnice u subotu, 6. novembra 2021.
Zadušnice: Zabranjen ulaz automobilima na groblja
Zadušnice: Zabranjen ulaz automobilima na groblja

Zadušnice u subotu, 6. novembra 2021.

Za Zadušnice, u subotu, 6. novembra 2021, JKP „Pogrebne usluge“ apeluju na sugrađane da za odlazak na groblja koriste gradski prevoz umesto automobila.

Na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju na snazi je potpuna zabrana ulaska za automobile na Zadušnice, 6. novembra, i narednog dana, u nedelju, 7. novembra.

Na Centralnom i groblju Zbeg, u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima od 7.00 do 15.00. Kapije za ulaz motornim vozilima na ova groblja biće otvorene od 15.00 do 17.00.

U nedelju, 7. novembra, kapije za ulaz motornim vozilima na Centralnom i groblju Zbeg biće otvorene od 7.00 do 17.30.

Na grobljima Orlovača i Lešće, u subotu, 6. novembra, neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima od 7.00 do 15.00. Kapije za ulaz motornim vozilima na ova groblja biće otvorene od 15.00 do 17.30. U nedelju kapije za ulaz motornim vozilima na groblja Orlovača i Lešće biće otvorene od 7.00 do 17.30.

Na groblju Nova bežanija, u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima od 7.0 do 15.00. Kapije za ulaz motornim vozilima na ova groblja biće otvorene od 15.00 do 17.00. U nedelju kapije za ulaz motornim vozilima na groblje Nova Bežanija biće otvorene od 7.00 do 10.30 i od 15.00 do 17.30.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane za Zadušnice, na najvećim gradskim grobljima: Lešću, Orlovači i Novoj Bežaniji, obezbeđena su tri komforna minibus vozila sa klimatizacijom, koji će ih besplatno prevoziti.

Organizovani prevoz će saobraćati u određenim intervalima, od 7.00 do 15.00, od ulazne kapije grobalja do najudaljenijih parcela. Osim specijalnih minibus vozila, na Zadušnice posetiocima grobalja će na Novom, Centralnom i groblju Zbeg na usluzi biti službeni automobili preduzeća, sa karakterističnom bordo bojom i logotipom JKP „Pogrebne usluge“.

Iz ovog preduzeća apeluju na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike. Na groblju je zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica.

Zadušnice: Izmene u saobraćaju

Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će sutra od 8.00 do 16.00, zbog Zadušnica, biti pojačani redovi vožnje na linijama JGP-a koje saobraćaju ka grobljima.

Tako će se pojačati linije 3A, 12L, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533 i 612.

Od 8.00 do 16.00 privremeno se uspostavlja i linija 75L (GO Novi Beograd – Bežanijsko groblje) sa dva vozila.

Apel JKP „Pogrebne usluge“

JKP „Pogrebne usluge“ apeluje na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike.

Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica.

Posebno se skreće pažnja roditeljima s malom decom da vode računa o njihovom kretanju i da se ne odvajaju od njih prilikom posete groblju. Na groblju je bez pratnje odraslog lica zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina.

Ukoliko se uoči opasnost od pada spomenika, o tome treba obavestiti Upravu groblja. Prema članu 10. gradske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, o održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici.

Vlasnici nestabilnih spomenika upućuju se da se u najkraćem roku jave Upravi groblja radi dogovora o sanaciji spomenika. U cilju uređenja grobalja, JKP „Pogrebne usluge“ nudi rešenja za stabilnost i bezbednost nadgrobnih obeležja, kao i uređenje grobnih mesta. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.